KAHRAMANMARAŞ MUTFAĞINDAN SÖMELEK KÖFTE
Malzemeler:
125 gr ince köftelik bulgur
60 gr irmik
1 yemek kaşığı tepeleme un
125 gr kıyma
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 adet yumurta
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
Tuz
Yapılışı:
Bu ölçüde üç kişilik porsiyon olmaktadır.İnce bulgurun içine aynı miktarda sıcak su konularak bulgurun kabarması sağlanır.İrmik,un,yumurta,biber salçası,baharatlar ve tuz eklenerek karışım on dakika kadar yoğurulur.son olarak kıyma eklenir bir süre daha yoğurularak un serpilmiş tepsiye şekil verilmiş köfteler dizilir.
Sos için gerekli malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası.
1 kepçe köftelerin haşlandığı sudan
Bir tencereye su konulur tuz ve bir çay kaşığı limon tozu eklenir.Kaynayınca unlanmış köfteler konulur.Köfteler suyun yüzüne çıkınca bir süre daha pişirilir.Bir büyük tava içinde tereyağı eritilir salça eklenerek kavrulur.Haşlama suyundan bir buçuk kepçe sosa konularak sos hazırlanmış olur.Köftelerin suyu süzülür ve sosun içine konularak köftelerin sosu çekmesi için bir süre ocakta karıştırılır.Köfteler servis tabağına alınır,üstlerine sarımsaklı yoğurt konulur ve kızarmış kuru naneli tereyağı gezdirilerek servis edilir.Afiyet olsun:)