14 Ekim 2013 Pazartesi
OTURTMA TATLISI (TRAKYA BÖLGESİNDEN)
OTURTMA TATLISI (TRAKYA BÖLGESİNDEN)
Malzemeler:
Hamur için:
1 su bardağı irmik
1 su bardağı ılık süt
4 su bardağı un
3 adet yumurta
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
1 fiske tuz
İç malzemeleri:
1 su bardağı irmik
300 gr ceviz
250 gr tereyağı
250 gr buğday nişastası
Şerbet için:
6 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Yapılışı:
1 su bardağı ılık süt ile 1 su bardağı irmik bir kap içerisinde karıştırılır.5-6 saat ya da bir gece irmiğin şişmesi için bekletilir.Bekletilen irmik ve süt karışımına yumurtalar, sıvıyağı ve tuz eklenir.Un ilavesi ile orta sertlikte bir hamur yoğurulur ve 1 saat kadar dinlendirilir.Hamur dinlenirken 1 su bardağı irmik teflon tavada kavrulur.Ceviz rondoda inceltilir.İrmik ile ceviz bir kasede karıştırılır.Hamur 26 eşit parçaya bölünür.Her parça nişasta ile mümkün olduğu kadar ince açılır.İki yufka üst üste konur.Her kata ceviz karışımından serpilir.Kurşun kalem inceliğinde bir oklava ya da çubuk ile yufkanın bir ucundan diğer ucuna kadar rulo şeklinde sarılır.İki parmak kalınlığına kesilir.Kesilen parçalar dik şekilde tepsiye oturtulur.Bu arada bir tencereye şeker, su ve limon suyu konulur, ateşe oturtulur.Karıştıra karıştıra şeker eridikten sonra şerbet kaynamaya bırakılır.15 dk kaynadıktan sonra soğumaya alınır.Bütün yufkalar tamamlanınca tereyağı eritilir, oturtmaların üstlerine gezdirilir.175 derece ısıtılmış fırında 60-65 dk pişirilir.Tatlımız fırından çıkıp 3-4 dk sonra soğuk şerbet dökülür.Afiyet olsun, iyi bayramlar : )