SULTAN EZMESİ MEZE
Malzemeler:
1 çay bardağı irmik (büyük boy çay bardağı)
1 çay bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası acı yada tatlı isteğe bağlı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay bardağı kıyılmış ceviz içi
3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz,dereotu ve reyhan
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Biraz karabiber
Tuz
Üstünün sosu için:
2 yemek kaşığı isot
2 yemek kaşığı sumak
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 1 yemek kaşığı su
Tuz
Yapılışı:
İrmik bir büyük kaseye konularak sıcak su eklenir,karıştırılır.İrmiğin şişmesi için bekletilir.Bu arada maydanoz.dereotu ve reyhan çok ince bir şekilde kıyılır.İrmiğin içine domates ve biber salçası eklenerek karıştırılır ve ceviz ilave edilir.Sırasıyla nane,kıyılmış taze otlar,zeytinyağı,nar ekşisi,baharatlar ve tuz konulur.Mezenin kıvamı kısır gibi değil hafif sıvı olmalıdır.Servis tabağına konularak üstü düzleştirilir.Sos için isot,sumak,nar ekşisi ve zeytinyağı bir kapta birleştirilir.Sosun kıvam alması için bir yemek kaşığı su ile seyreltilir.Arzuya bağlı tuz eklenir.Servis tabağındaki sultan mezesinin üstüne hazırlanan sos her yerini kaplayacak şekilde yayılır.Afiyet olsun:)