22 Kasım 2020 Pazar

YOĞURTLU ÇORBA (ERZİNCAN USULÜ)

    



YOĞURTLU ÇORBA (ERZİNCAN USULÜ)


Malzemeler:

250 gr kıyma
1 su bardağı erişte
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
3-4 diş sarımsak
Karabiber,toz kırmızı biber,kuru nane
Tuz
2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:

Kıymanın içine 1 çay kaşığı karabiber çok az tuz konularak yoğurulur ve misket büyüklüğünde yuvarlanır.Bir yayvan tabağa bir çay bardağı un konularak köftelerin una bulanması sağlanır.Kuru soğan incecik kıyılarak sıvıyağda sotelenir içine 4,5-5 su bardağı kaynar su eklenir.Varsa kemik suyu çorbanın dahada lezzetli olmasını sağlar.Kaynayan suya köfteler eklenir.Önceden haşlanmış nohut ve erişte ilave edilir.(ben ıspanak hamurundan kestiğim erişteden ekledim)Diğer yandan yumurta el blenderından birkaç dakika geçirilir.Yoğurt ve sarımsak rendesi ve köftelerden kalan un yumurtaya konularak pürüzsüz bir hal alana kadar blenderden geçirilir ve çorbanın terbiyesi hazırlanır.İçindeki malzemeler pişince kepçe ile terbiyenin içine bir kepçe sıcak çorbadan konulur karıştırılır.Tekrar bu sefer iki kepçe çorbadan konulur.Tekrar sıcak çorbadan konularak soğuk terbiye sıcak çorbaya alıştırma yapılır. (biz böyle alıştırma diyoruz belki farklı bir söylemi vardır:)Terbiye çorbaya eklenerek devamlı karıştırılarak kaynatılır.En son tuzu eklenerek kapağı kapatılır.Tereyağı kızdırılır,kuru nane ve toz kırmızı biber konularak çorbamız süslenir.Çok lezzetli doyurucu Erzincan yöresine ait yoğurtlu çorbamız servise hazırdır.Afiyet olsun:)