28 Eylül 2020 Pazartesi

AKŞAMDAN MAYALANAN SABAH PİŞİRİLEN BEYAZ EKMEK






AKŞAMDAN MAYALANAN SABAH PİŞİRİLEN BEYAZ EKMEK


Malzemeler:

500 gr un

300 ml ılık su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı kuru maya

Tuz

Unun içine tuz konularak karıştırılır.Ilık suya maya eklenir karıştırılır,aktif olana kadar bekletilir.Sıvı yağ ve maya karışımı una konularak hamur yoğurulur.Hamur yoğurma kabı çok az yağlanır aynı şekilde hamurun üstüde yağlanır.Uzun süre buz dolabında bekleyeceği için hamurun yüzeyi bu sayede kurumaz.Yarım saat oda sıcaklığında bekletilir ve buz dolabına konulur.Hamur 12 veya 8 saat buz dolabında bekleyebilir.Buz dolabından çıkartılan hamur tekrar yoğurulur ve şekil verilir.Pişirme kağıdına konulur,yoğurduğumuz kap ters kapatılır hamurun oda ısına gelmesi sağlanır.Döküm tencere yada ısıya dayanıklı bir tencereye yerleştirilir üst kısmı unlanır.Keskin bir bıçak ile kesilir tencerenin kapağı kapatılır.240 dereceye ayarlanmış soğuk fırına konularak kapağı kapalı olarak 40 dakika pişirilir.Kapak açılır 4-5 dakikada ekmeğin üst kısmı kızarsın diye fırında bekletilir.Ekmek soğuyunca dilimlenerek servis edilir.Afiyet olsun:)