28 Eylül 2020 Pazartesi

ÇELENK PROFİTEROL

 





 ÇELENK PROFİTEROL

Malzemeler:

Şu hamuru için gerekli malzemeler.

200 ml su

130 gr un

100 gr tereyağı

3-4 yumurta

1 yemek kaşığı toz şeker

Bir fiske tuz

Yapılışı:

Su ve tereyağı kaynatılır,bir fiske tuz ve toz şeker ilave edilir.Un eklenerek orta ısıda beş altı dakika devamlı karıştırılarak pişirilir.Hamur ılınınca mikser ile çırpılır tek tek yumurtalar eklenir.Son yumurta yani dördüncü yumurta çırpılarak yarısı eklenir.Şayet yumurtalar küçük ise dört yumurta yeterli olacaktır.Bir pişirme kağıdına 25 cm çapında bir yuvarlak çizilir,kağıt ters olarak tepsiye yerleştirilir.Hamur krema torbasına konulur ve uç kısmına yıldız duy yerleştirilir.Çizilmiş yuvarlağın orta kısımlarına hamurdan sıkılır.Hamur kalırsa ortadaki boşluğa kalan hamurdan sıkılır.Üstlerine hafif el ile su serpilir.200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika fırın 170 dereceye indirilir 25-30 dakika daha pişirilir.Pişirme esnasında fırın kapağı açılmamalıdır.Pişirme işlemi bitince soğuyana kadar tepsi fırında çıkartılmaz.Bu sayede hamurlar çökme yapmaz.Hamurlar soğuyunca ortadan ikiye kesilir.

Kreması için gerekli malzemeler:

300 ml süt

1 poşet vanilya

2 adet yumurta sarısı

80 gr toz şeker

40 gr nişasta

100 ml krema

1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılış:

Yumurta sarıları,nişasta ve bir miktar sütten alınarak bir kap içinde çırpılır.Sütün kalanı ve toz şeker ocağa alınır ısınınca karışımın içine eklenerek ocağa alınır.Devamlı karıştırılarak pişirilir vanilya ve tereyağı eklenerek ocaktan alınır.Yayvan bir tabağa konularak streç filmle sıkıca hava almayacak şekilde kapatılır,soğumaya bırakılır.Krema üç dört dakika çırpılır.tamamen soğuyan puding mikserle çırpılır kremadan kaşık kaşık eklenir.Ortadan kesilen ekler hamurlarının ortasına yine krema torbasına konularak sıkılır.Hamurun kesilen kapak bölümü kapatılır sos hazırlanır.

Çikolatalı sos için gerekli malzemeler:

250 ml süt

1,5 yemek kaşığı kakao

2 yemek kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı nişasta

Yapılışı:

Bütün malzemeler karıştırılır pişirilir.Arada karıştırılarak sosun ılınması sağlanır.Profiterol çelengin üstüne sos dökülerek servis edilir.Afiyet olsun:)