17 Eylül 2020 Perşembe

MİDYE DOLMA TARİFİ

  




    MİDYE DOLMA TARİFİ

Malzemeler:

1 kg kabuklu midye

1 su bardağı baldo pirinç (bardak ölçüm 250 ml)

1/2 su bardağı sızma zeytinyağı

1 küçük boy kuru soğan

1,5 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı yeni bahar

Tuz

3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı pişirmek için

1 su bardağı su

Yapılışı:

Öncelikle midyeler bol suda 4-5 kez yıkanır ve suda bekletilir.Bu arada iç pilav hazırlanır.Bir tencereye zeytinyağı konulur ve çok ince küp doğranmış kuru soğan karamel rengi alana kadar sotelenir.Yıkanmış pirinç ve baharatlar eklenerek bir süre daha kavrulur.Son olarak tuz ve su eklenerek hafif suyunu çekene kadar kaynatılır.Pilav yarı pişmiş olması için kısık ateşe konularak kısa süre daha pişirilir.Ocaktan alınır ve bir geniş kaba konularak soğumaya bırakılır.Midyenin yan tarafında sakal tabir edilen deniz altında taşlara tutunmasını sağlayan kısımlar kopartılır.Kirece benzeyen kabuk üstündeki beyazlıklar ve yosunlar bıçak ile kazınır tekrar yıkanır.Bir bıçak ile sakallı kısımdan başlıyarak üstten ve diğer yan tarafa kadar kesilir ve midye açılır.Midye tam olarak yani iki parçaya kesilmez ortadan ikiye açılır.Ortadaki uzun kısım kopartılır ve tekrar yıkanır.İç pilavdan bir miktar midyenin bir tarafına konulur çok konmaz pişince pilavlar çıkmasın diye ve midye kapanır.Hazırlanan midyeler tencereye dizilir ve zeytin yağı ve su konulur.Midyelerin üstüne bir tabak konularak açılmadan pişmesi sağlanır.Pişirme kağıdı ile tencere sıkıca kapatılır hava almadan buharda pişirilir.Tencerenin kapağı sıkıca kapatılır ocağa konulur 4-5 dakika sonra kaynayan tencerenin altı kısılarak 15 dakika pişirilir.Pişirme kağıdı alınır servis tabağına dizilir bol limon ile sıcak yada soğuk servis edilir.Afiyet olsun:)