2 Ağustos 2013 Cuma

AKITMA TARİFİ 2





AKITMA TARİFİ 2


Malzemeler:

4 su bardağı un
3 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz

Yapılışı:

Yoğurma kabına ılık su,kuru maya,toz şeker konulur karıştırılır un ve tuz ilave edilerek mikser ile karışım homojen olana kadar çırpılır.Yoğurma kabının üstü kapatılır 30 -40 dakika mayalanması için bekletilir.Teflon bir tava ocağa konulur ve orta ısıda altı açılır 1.5 kepçe boza kıvamındaki karışımdan tavaya dökülür.Hamur tavaya kendiliğinden yayılacağı için tavayı kaldırmaya kenarlarına yaymaya gerek yoktur.Az ölçüde  hamur tavaya konulursa hamur üstündeki gözenekler daha az olur. (Bu ölçüden 6 adet akıtma oldu tavamın taban çapı 22 cm) Hamurun tavaya ilk döküldüğü zaman düz bir görüntü olur hamur piştikçe yavaş yavaş  gözenekler oluşur.Üst kısmı tamamen kuruyunca  tavadan kendiliğinden kalkar ve altı hafif kızarınca tavadan alınır.Arzuya göre bir kapta eritilmiş tereyağı yumurta fırçası ile sürülür.Peynir çeşitleri ile yada bal ve dövülmüş ceviz ile servis edilir.Afiyet olsun.