1 Ağustos 2013 Perşembe

KAYTAZ BÖREĞİ




KAYTAZ BÖREĞİ (HATAY YÖRESİNDEN)


Malzemeler:

5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı kuru maya
1/2 su bardağı ayçiçek yağı
Tuz

İç harcı için:

350 gr kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1,5 yemek kaşığı nar ekşisi
7-8 dal maydanoz
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Bir fiske karabiber
Tuz
1 yemek kaşığı çam fıstığı

Hamuru açmak için:

1/2 su bardağı ayçiçek yağı

Yapılışı:

Un bir yoğurma kabına elenir maya,tuz ilave edilir karıştırılır.Ilık süt ve su eklenerek hamur yoğrulur.Hazırlanan hamura yarım su bardağı sıvı yağın yarısı ilave edilir yoğurma işlemine devam edilir ve pürüzsüz bir hamur tutulur.Hamurun üstü kapatılır 20 dakika kadar mayalanması için bekletilir.Mayalanan hamura kalan sıvı yağ eklenir hamur tekrar yoğrulur ve tekrar mayalanması için bekletilir.İç malzemesini hazırlanması.Kuru soğan mümkün olduğu kadar ince kıyılır ve tuz eklenerek ovulur soğanın hafif yumuşaması sağlanır.Sırası ile kıyma,salçalar,ince kıyılmış maydanoz,nar ekşisi,sıvı yağ,baharatlar ve tuz eklenir karıştırılır.Çam fıstığını arzu ederseniz harcın içine koyabilirsiniz ben resim çekiminde görünmesi için harcın üstüne koydum ve pişirdim.Hamur mayalanınca masanın üstü sıvı yağ ile yağlanır ve hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır yağlı zemine dizilir.Bir beze alınır elle yuvarlak şekilde inceltilir bir miktar sıvı yağ sürülür yelpaze katlar gibi katlanır resimde görüldüğü gibi.Hamurun iki ucundan tutulur hafif uzatılır ve bir ucu sabit masaya bastırılıp diğer ucundan burulur sonra gül böreği yapar gibi kendi etrafında döndürülür.Hamurunun dışa kalan kısmı alta saklanır ve masada bekletilir bütün hamurlar bu şekilde hazırlanır.Fırın tepsisine pişirme kağıdı serilir ve ilk yaptığımız hamur tepsiye alınır elimizle bastırılarak inceltilir.Diğer hamurlarada tepside aynı işlem yapılır hazırladığımız kıymalı harcı üstlerine pay edilir ve yayılır.200 derecede ısıtılmış fırında üstleri ve altları kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun:)