15 Şubat 2018 Perşembe

KRUVASAN





KRUVASAN


Malzemeler:

500 gr un
60 gr toz şeker
150 ml ılık süt
350 gr tereyağı(100 gr hamurun içine konulacak 250 gr hamurun arasına konulacak (oda ısısında))
1 tatlı tepeleme kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:

Kuru maya,biraz ılık su ,az toz şeker ile aktive edilir. Yoğurma kabına un,toz şeker,tuz konulur maya karışımı,ılık süt ilave edilerek yoğurulmaya başlanır.100 gr tereyağı da eklenerek yoğurulmaya devam edilir.Dikdörtgen şekli verilir streç filme konularak en az 4 saat buz dolabında dinlendirilir.Pişirme kağıdının ortasına 20x20 bir kare çizilir ters çevrilir 250 gr yumuşak tereyağı konulur ve çizilen yerlerden kağıt katlanır tereyağı eşit şekilde merdane ile yayılır buz dolabına konulur.Hamur dolaptan çıkarılır unlanmış tezgah üzerinde 20 cm eninde 40 cm boyunda olmak üzere merdane ile açılır.Tereyağı pişirme kağıdından çıkartılır hamurun uç kısmına üst kısım ile tereyağı kapatılır.Oluşturulan kare uzunlamasına açılır üst kısmı ortaya doğru alt kısmı da ortaya doğru olmak üzere tekrar kare yapılır ve ikiye katlanır dikdörtgen bir şekil verilir stereçe sarılarak 1 saat buz dolabında dinlendirilir.Buz dolabında çıkartılan hamuru uzun kenarını  yukarı doğru olmak üzere tekrar açılır, bu sefer üst kısım ortaya alt kısım ortaya katlanır bir kare oluşturulur stereçe sarılır, buz dolabına konulur ve bir saat daha dinlendirilir.Son olarak 0.5 mm kalınlığında 27x67 büyüklüğünde dikdörtgen olarak açılır.Hamurun kenar kısımları alınır 8 cm üçgen dilimler kesilir.Her dilimin ortasından 1 cm kesik yapılır ve çekerek rulo yapılır.Hazırlanan hamurlar tepsiye dizilir, üst kısımları kapatılarak 1 saat mayalanması için bekletilir.Hamurlara yumurta sarısı sürülür.200 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir.Fırının ısısı 180 dereceye indirilir 14-15 dakika devam pişirilir.Afiyet olsun:)