22 Şubat 2015 Pazar

MAYALI TEPSİ MANTISI



MAYALI TEPSİ MANTISI


Malzemeler:

4 su bardağı un
1 yemek kaşığı silme kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı sıvı yağ
Tuz
Su
1 yumurta sarısı

İç harç için:

300 gr kıyma
1 adet kuru soğan
Karabiber,kırmızı toz biber
Tuz

Yapılışı:

Un yoğurma kabına konulur ortası havuz şeklinde açılır.Kuru maya,toz şeker ve yarım su bardağı ılık su havuz şeklinde açtığımız bölüme konulur.Mayalanması için on dakika kadar bekletilir.Tuz,sıvı yağ ilave ederek hamur yoğurulur gerekirse bir miktar daha su eklenebilir.Hamurun üstü örtülür 35-40 dakika ılık ortamda mayalanmaya bırakılır.İç harç için kıymaya rendelenmiş kuru soğan baharatlar ve tuz konulur karıştırılır.Hamur mayalanınca iki parçaya bölünür merdane ile yarım santim inceliğinde açılır.6 cm çapında kalıp ya da bardak ile hamur kesilir.Hazırlanan iç harçtan bir tatlı kaşığı yuvarlakların üstüne konulur ve yayılır.Hamurlar ikiye katlanır ve sivri uçları birleştirilir bastırılır yukarıdaki resimde görüldüğü gibi.Tereyağı ile yağlanmış tepsiye hazırlanan mantılar dizilir.Yumurta sarısı sürülür 180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika arası pişirilir.Sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli tereyağı ile servis edilir.Afiyet olsun:)