7 Eylül 2017 Perşembe

KATMERLİ RULO POĞAÇA





KATMERLİ RULO POĞAÇA


Malzemeler:

1 kg un
250 gr margarin veya tereyağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
Bir miktar su (maya için)

Üzeri için:

1 yumurta sarısı
Susam

İç Malzemesi için:

Beyaz peynir

Yapılışı:

Kuru maya,toz şeker yarım çay bardağı ılık su ile karıştırılır aktif hale getirilir.Yoğurma kabının içine un konulur tuz eklenir karıştırılır.Sıvı yağ,mayalanmış karışım ve süt eklenerek hamur yoğurulur.Gerekirse bir yemek kaşığı süt eklenebilir, ele yapışmayan bir hamur oluşturulur, üstü kapalı halde bir saat mayalandırılır.Mayalanmış hamur beş eşit parçaya bölünür her pazı un oklava yardımı ile orta kalınlıkta açılır.Açılan yufkaya eritilmiş soğumuş margarin sürülür ve alt kısmı ortaya üst kısmı ortaya kapatılır.Orta kısıma tekrar yağ sürülür ve kare şekli alacak şekilde yani katmer yapılır.Bütün hamurlar bu şekilde hazırlanınca ilk açılan yufka alınır ve merdane ile kare olmak kaydıyla büyütülür.Hamurun uç kısımına ufalanmış beyaz peynir konulur rulo yapılır.Hamurlar tepsiye dizilir on beş dakika mayalanması için bekletilir.Yumurta sarısı sürülür susam serpilir ve mutfak makası ile 3-4 santim aralıklarla hamurun üst kısmından kesilerek süslenir.Kesikler de 3-3,5 santim derinlikte olabilir ve tekrar on beş dakika mayalandırılır.180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir.Fırından çıkan soğuyan rulolar poğaçalar dilimlenerek servis edilir.Afiyet olsun :)