16 Mart 2014 Pazar

ŞAVURMA



ŞAVURMA


Malzemeler:

4 adet tavuk pirzolası
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz

Şavurma sosu  malzemeleri:

1/2 su bardağı tahin
2 yemek kaşığı yoğurt
2 diş sarımsak
Yarım limonun suyu
Tuz

Lavaş hamuru için:

2,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağından bir parmak eksik su
Tuz

Yapılışı:

1.Tavuk pirzolalar kemiğinden ayrılır ve tavuklar bıçak ile kalın yerlerinden çizerek hafif inceltilir.Bir kap içerisine yoğurt,sarımsak rendesi,limon suyu,tuz ve baharatlar konulur karıştırılır.Tavuk parçaları
bu karışıma konularak iki saat marine edilir.
2.Lavaş yapımı için bir yoğurma kabına un, sıvı yağ.kabartma tozu ve tuz konularak su ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur.Hamur 15 dakika dinlendirilir ve 8 eşit parçaya bölünür.Teflon tava ısıtılır hamur merdane ile tavanın büyüklüğü kadar açılır.Pişirme sırasında hamur fazla tavada beklemeden arkalı önlü pişirilir.Pişen lavaş ekmekleri kurumaması için üstleri örtülür.
3.Marine edilen tavuk pirzolaları bir fırın tepsisi üzerine konulan fırın ızgarasının üzerine dizilir.220 derecede ısıtılmış fırında altı ve üstü nar gibi kızarana kadar pişirilir.
4.Sos yapımı için bir kaseye tahin,sarımsak rendesi,limon suyu.yoğurt ve tuz konularak çırpılır,
5.Fırında kızaran tavuklar ince ince döner gibi kıyılır.Lavaş ekmeğine hazırlanan sostan arzuya göre bir veya iki yemek kaşığı sürülür.Kıyılmış iceberg yaprakları ,patates kızartması,sumakla karıştırılmış kuru soğan dilimleri dizilir.Tavuk döneri ve ince dilimlenmiş domatesler eklenerek lavaş dürüm yapılır.Arzuya göre ayran ile servis edilir afiyet olsun.