15 Mayıs 2015 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BEYPAZARI YAPRAK SARMASI




ZEYTİNYAĞLI BEYPAZARI YAPRAK SARMASI

Malzemeler:

500 gr taze üzüm yaprağı
2 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
6-7 adet orta boy kuru soğan
3/2 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
5-6 dal taze nane yoksa 1 dolu yemek kaşığı kuru nane
1 limonun suyu
Kırmızı toz biber
Karabiber
Tuz

Yapılışı:

Üzüm yaprakları yıkanır kaynar su içinde 2-3 dakika haşlanır soğumaya bırakılır.Salamura yaprak kullanılıyorsa birkaç kez suyu değiştirilerek yapraklardaki fazla tuzun atılması sağlanır.Kuru soğanlar ince yemeklik doğranır sıvı yağda sotelenir.Salça karışımı ve yıkanmış suyu süzülmüş pirinç eklenerek kavrulmaya başlanır.(Beypazarı sarması diğer hazırlanan yaprak sarmalarından farklı olarak  hafif acı ve salçalı olarak hazırlanmaktadır)Pirinçler hafif şeffaf olana kadar kavrulur ve 2 su bardağı su ilave edilir.Kırmızı ve kara biber,tuz,limon suyu konulur.İç harç hafif suyunu çekince çok kısık ateşte demlendirilir.Pirinçler yarı pişmiş halde iken ateşten alınarak kıyılmış maydanoz ve kıyılmış nane ilave edilir.Üzüm yaprağının içine bir tatlı kaşığı iç harçtan konulur çok ince olarak sarılır.Bütün yapraklar hazırlandıktan sonra iki su bardağı sıcak su,zeytin yağı ve yarım limon suyu eklenir.Sarmaların üstüne bir tabak kapatılır kısık ateşte 40-50 dakika pişirilir.soğuyunca servis edilir.Afiyet olsun:)