23 Mart 2021 Salı

FRAİSİER PASTA

 










FRAİSİER PASTA 

Malzemeler:

Pandispanya için gerekli malzemeler:

3 adet yumurta

160 ger toz şeker

1 poşet vanilya

Bir fiske tuz

120 ml süt

60 gr tereyağı

170 gr un

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:

Öncelikle sütün içine tereyağı konularak kaynama noktasına gelince ocaktan alınır.Yumurtaların içine bir fiske tuz konularak 4-5 dakika çırpılır.Aralıklı olarak un ve kabartma tozu eklenerek yumurta çırma teli le karıştırılır.Sıcak süt,tereyağı karışımından az miktarda konularak karıştırmaya devam edilir.Sütlü karışımdan azarazar bitene kadar konularak pandispanya hamuru hazırlanır.18 cm kek kalıbı yada pasta çemberine karışım konularak 170 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir.

Krema için gerekli malzemeler:

500 ml süt

4 adet yumurta sarısı

40 gr nişasta

2 poşet vanilya

130 gr toz şeker

200 gr oda ısında bekletilmiş tereyağı

Yapılışı:

Sütün içine toz şekerin yarısı konularak ocağa alınır.Yumurta sarılarının içine kalan toz şeker ve nişasta konularak çırpılır.Sıcak sütten bir miktar yumurtalı karışıma konularak karıştırılır ve azar azar sıcak sütten bitene kadar bu işlen yapılır.Karışım süzgeçten geçirilerek tencereye konulur ve pişirilir.Son olarak vanilyalar eklenir.Pişen krema yayvan bir kaba konularak üstü sıkıca stereç filmle kapatılır,soğumaya bırakılır.Tamamen soğuyan krema ve tereyağının ısı derecesi aynı olmalıdır.tereyağı mikser ile beyaz renk alana kadar çırpılır.Kaşık kaşık krema eklenerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpılır.

Badem ezmesi için gerekli malzemeler:

100 gr badem unu

60 gr pudra şekeri

2 yemek kaşığı su

Bir miktar kırmızı gıda boyası

Yapılışı:

Badem unu ve pudra şekeri rondoya konularak karıştırmaya başlanır.İki,üç dakika sonra su eklenir devam karıştırılır.Badem ezmesi top şeklinde olunca gıda boyası konularak bir süre daha karıştırılarak streç filme konulur.

Pastanın hazırlanması:

Pandispanyanın üst kısmı kesilerek alınır ve iki eşit parçaya kesilir.Yaklaşık 250-300 gr çileklerden aynı büyüklükte olanları seçilerek ortadan ikiye kesilir.Alt pandispanya tabanı servis tabağına konulur ve pasta kelepçesi konulur.Varsa pasta bandı yoksa pişirme kağıdı ile pasta kelepçesi kaplanır.Ortadan kestiğimiz çilekler kenarlara yapıştırılır ve krema,krema poşetine konulur.Çileklerin üstlerine doğru krema sıkılır ve orta bölümede bir miktar krema konulur.4-5 çilek küp şeklinde doğranır ve kaseye konulur,içine krema konularak karıştırılır.Bu karışım pastanın ortasına konulur ve kalan krema ile pastanın üstü doldurulur.İkinci pandispanya parçası pastanın üstüne konularak hafif bastırılır bu şekilde bir gece buz dolabında soğutulur.Pastanın üstü için hazırlanan badem ezmesi(o gün hazırlanır) iki pişirme kağıdı arasında açılır.Pasta kelepçesi ve pasta bandı çıkartılır,pastanın çapında badem ezmesi kesilir.Pastanın üstüne hafif çilek marmelatı sürülür ve badem ezmeli kat yapıştırılır.Pasta çilek ve arzuya göre süslenerek servise hazırdır.Afiyet olsun:)