9 Ekim 2015 Cuma

PATATESLİ EKMEK



PATATESLİ EKMEK


Malzemeler:

600 gr patetes
5 su bardağı un
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz
Haşlanmış patates suyu

Yapılışı:

Patatesler soyulur küçük bir tencerede üstlerini üç parmak geçecek su konularak haşlanır.Haşlanan patatesler püre haline getirilir.Haşlanmış patatesin suyundan yarım su bardağı alınır yaş maya ve toz şeker konularak karıştırılır.Püre haline getirilmiş patateslerin üstüne un konulur ve harmanlanır.Maya ve su karışımı.tuz ve bir miktar daha patates suyundan ilave edilerek hamur yoğurulur.Orta sertlikte bir hamur tutulur ve zeytin yağı eklenerek hamur özleşene kadar yoğurulur.30-35 dakika mayalanan ekmek hamuru bol un serpilmiş tezgah üzerinde şekil verilir.Varsa döküm tencereye (ben döküm tencere kullandım yoksa derin bir tepside olabilir) bol unlanır ve hamur tencereye yerleştirilir.Ekmek hamurunun üstünde bol un ile kaplanır ve  alüminyum folyo ile örtülür.20 dakika daha bu şekilde mayalanması için bekletilir ve 240 derecede ısıtılmış fırında 25 dakika bu şekilde pişirilir.25 dakika sonra üstündeki alüminyum folyo alınır ve fırın 230 dereceye düşürülür.25 dakika daha pişirilir ve fırında çıkarılır.Kalıptan çıkarılan patatesli ekmek soğuyunca yumurta sürme fırçasıyla kenar ve üstündeki fazla un alınır.Tamamen soğuyunca dilimlenerek servis edilir.Afiyet olsun :)