20 Mart 2015 Cuma

BADEM EZMELİ PİRAMİT PASTA





BADEM EZMELİ PİRAMİT PASTA


Malzemeler:

Kek malzemeleri:

175 gr un
1 paket kabartma tozu
100 gr toz şeker
75 gr tereyağı ya da margarin (oda sıcaklığın bekletilmiş)
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı süt

Yapılışı:

Çırpma kabına un, kabartma tozu,toz şeker,yumurtalar,katı yağ ve süt konulur.Mikser ile pürüzsüz kıvam alana kadar çırpılır.Dikdörtgen fırın tepsisine pişirme kağıdı serilir hamur tepsinin her tarafına eşit gelecek şekilde yayılır.180 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dakika arası pişirilir.Fırında çıkan kek soğumaya bırakılır.

İtalyan mereng butter cream malzemeleri:

80 gr yumurta akı
100 gr toz şeker
250 gr teyeyağı(oda sıcaklığında bekletilmiş)
4-5 dolu yemek kaşığı nutella
Bir fiske tuz

Yapılışı:

Yumurta akı ve toz şeker metal bir çırpma kabına konulur.Su dolu aynı büyüklükte bir tencerenin içine oturtulur ocağa alınır.Çırpma teli ile devamlı çırparak şekerin erimesi sağlanır.Tenceredeki su kaynamaya başladıktan sonra 6-7 dakika devamlı surette çırpılarak yumurtanın yarı pişmesi içindeki bakteri vs. den arınması sağlanır.Yumurta akları ocaktan alınır soğumaya bırakılır.Yumurta akları soğuyunca bir fiske tuz eklenerek iki üç kat çoğalana kadar mikser ile çırpılır.Yumuşak tereyağı parça parça eklenerek çırpmaya devam edilir.Tereyağında sonra kaşık kaşık nutella eklenir hazırlanan krema buz dolabına bekletilir.

Pastanın tamamlanması:

150 gr badem ezmesi (Badem ezmesini İKEA İsveç gıda bölümünden aldım)


Pişirme kağıdından çıkartılan kekin kenarları kesilerek düzeltilir.Uzun kenarından 11 cm 9 cm 7 cm 5 cm ve 3 cm olarak beş şerit kesilir.Badem ezmesi pudra şekeri ve merdane ile açılır yıldız bisküvi kalıbı ya da farklı bir şekille badem ezmesi hamuru kesilir.Kalan açılmış badem ezmesi gelişi güzel parçalarda pastanın en alt katına konulur.Servis edilecek tabağa 11 cm kesilen kek konulur bir miktar krema sürülür badem ezmesi parçaları aralıklı olarak kremanın üstüne dizilir.İkinci kat 9 cm kesilen kek konulur krema sürülür ve aynı işlem bütün kek şeritleri bitene kadar yapılır.Pastanın kenarları krema ile kaplanır bir miktar krema süslemek için ayrılır.Krema torbasına konulan kalan krema ile pasta süslenir.Kesilen badem ezmesi yıldızlar pastanın üstüne dizilir iki üç saat buz dolabında soğutulur ve pastamız servise hazırdır. Afiyet olsun :)