8 Ocak 2014 Çarşamba

PATATESLİ PİŞİ




PATATESLİ PİŞİ


Malzemeler:

4 su bardağı un
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
Yarım su bardağı ayçiçek yağıı
Tuz

İç harcı için:

1 kg haşlanmış patates
1 adet büyük boy kuru soğan
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
1,5 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım tatlı kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber

Kızartmak için:

1 su bardağı ayçiçek yağı

Yapılışı:

Bir yoğurma kabına ılık su, kuru maya, toz şeker konulur, çırpma teli ile çırpılır.1 su bardağı un eklenerek çırpılmaya devam edilir.Boza kıvamında bir karışım oluşur.15 dakika bu karışım mayalanması için bekletilir.Kalan un, tuz ve ayçiçek yağı azar azar ilave edilerek orta sertlikte bir hamur oluşturulur.3-4 dakika yarım su bardağı ayçiçek yağı yedirilene kadar hamur yoğurulur.Hamurun üstü kapatılır, 45-50 dakika mayalanması için bekletilir.Haşlanmış patatesler, patates eziceği ile püre haline getirilir.Kuru soğan ince yemeklik doğranır, yarım çay bardağı ayçiçek yağı ile sotelenir.Salçalar ve baharatlar ilave edilir, kavrulma işlemi bitince karışım patatese dökülür.Mayalanan hamur unlanmış tezgah üzerine konur, 20 eşit parçaya bölünür.Her bir parça un ve merdane yardımı ile nescafe tabağı büyüklüğünde açılır.Orta kısmına 2 dolu yemek kaşığı harçtan konulur.Kenar ucundan tutulup orta kısımda 1'er cm'lik şekildeki gibi pileler yapılarak kapatılır, üst kısımdan hafifçe bastırılır.Bütün hamurlar bu şekilde hazırlandıktan sonra, orta ateşte ısıtılmış yağda arkalı önlü kızartılır.Afiyet olsun: )