21 Ocak 2014 Salı

YAĞ MANTISI




YAĞ MANTISI


Malzemeler:

4 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı ılık su
Tuz

İç harcı için:

250 gr kıyma
1 adet kuru soğan
5-6 dal maydanoz
Karabiber
Tuz

Sos için:

3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı pul biber
Sarımsaklı yoğurt
Kızartmak için ayçiçek yağı

Yapılışı:

Ilık su içine maya ve toz şeker konulur on dakika kadar mayanın aktive olması için bekletilir.Bir yoğurma kabına un elenir sırası ile maya karışımı.yumurta, yoğurt, süt, tuz konularak, yumuşak bir hamur tutulur.30-40 dakika mayalanması için bekletilir.Bu sırada iç harç hazırlanır.Kıymanın içerisine kuru soğan ve maydanoz ince ince kıyılmış olarak eklenir.Tuz ve karabiber ile yoğurulur.Mayalanan hamur tezgah üzerinde 2 parçaya ayrılır.Her bir parçası un ve merdane yardımı ile 3-4 milim kalınlığında açılır.Yufka 5-6 cmlik karelere kesilir.İç harçtan fındık büyüklüğünde parçala konulur.Şekildeki gibi düz kenarlarından yapıştırılarak çiçek şekli verilir.Orta hararette ısıtılmış ayçiçek yağında ilk önce kapatılan bölüm kızartılır.Daha sonra ters çevrilip iki tarafı da kızartılır.Sos için tereyağı le salça kavrulur, kırmızı pul biber eklenir.Arzu edilirse yarım çay bardağı su ile karışım seyreltilir.Mantı sarımsaklı yoğurt ve salça ile servis edilir.Afiyet olsun :)