14 Nisan 2020 Salı

KATMERLİ PATATESLİ POĞAÇA






KATMERLİ PATATESLİ POĞAÇA


Malzemeler:

1 kilo un
150 ml sıvıyağ
350-400 ml su
Tuz
400 gr margarin (buz dolabında bekletilmiş)

İç harcı için gerekli malzemeler:

1,5 kilo patates
1 bağ taze soğan
1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1/2 su bardağı sıvı yağ
Tuz

Yapılışı:

Patatesler haşlanır püre haline getirilir.Taze soğanlar kıyılır sıvı yağ ile hafif sotelenerek tuz ve baharatlar eklenir.Haşlanmış patateslere eklenerek içi harç hazırlanmış olur.Unun ortası açılır tuz,sıvı yağ ve su eklenerek hamur yoğurulur.Hamur yirmi dakika dinlendirilir.Hamur 4 eşit parçaya bölünür. İlk beze mantı yufkası kalınlığında açılır kenara konulur.Diğer hamur açılır soğuk margarinin 100 gramı yufkanın üstüne  rendelenerek yayılır.İlk açılan yufka üstüne yerleştirilir oklava ile biraz daha büyütülür.Tekrar 100 gram margarin rendelenir ve yufka 4 cm kalınlığın içe doğru katlanarak yassı bir rulo yapılır.Rulo beş santim genişliğinde kesilir.Kesilen parçaların iki ucu büzülerek beze yapılır.Bütün bezeler tabağa yerleştirilerek buz dolabında yarım saat bekletilir.Diğer iki hamurda aynı şekilde hazırlanır.Buz dolabında soğutulan bezeler açılır içine hazırlanan iç harçtan bir dolu yemek kaşığı konularak kapatılır.İki parmak ile cimdikler gibi kenarları süslenir.Jilet yada keskin bıçak ile üstleri hafif kesilir yumurta sarısı sürülür.180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir.Bu ölçüden 28 adet büyük boy poğaça hazırlanmaktadır.Afiyet olsun:)