4 Ekim 2014 Cumartesi

GAZETE BAKLAVASI VE GÜL BAKLAVASI





GAZETE BAKLAVASI VE GÜL BAKLAVASI


Malzemeler:

3 adet yumurta
5 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt suyu
1 çay bardağı ayçiçek yağı
2 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 fiske tuz

Açmak için:

1,5 su bardağı buğday nişastası
Yarım su bardağı un

İç malzemesi için:

3 su bardağı çekilmiş ceviz

Şerbet için:

5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
2 yemek kaşığı limon suyu

Yağı için:

200 gr tereyağı
1 su bardağı ayçiçek yağı

Yapılışı:

Sizlere bir hamurdan iki ayrı çeşit tatlı hazırlanışının tarifini paylaşmak istiyorum.Öncelikle hamur için yumurta,su,sıvıyağ ve yoğurt suyu yani kullanmaya başladığınızda yoğurdun kenarında biriken duru yoğurt suyu bir yoğurma kabına konulur.Kabartma tozu içine limon suyu konularak köpürtülür yoğurma kabına alınır.Bir fiske tuz ve 5 su bardağı un ile yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur oluşturulur.Hamur 15 dakika dinlendirilir.Buğday nişastası ve un karıştırılır bir tepsiye bir miktar bu karışımdan serpilir.Dinlenen hamur 15 eşit parçaya bölünür yuvarlanır ve unlu tepsiye dizilir.nemli bir bez ile örtülü olan bezeler 15 dakika daha dinlendirilir.

Gazete baklavası:

6 adet pazı bir dikdörtgen fırın tepsisi için yeterli oluyor ama dilerseniz pazı adetini çoğaltabilirsiniz.Pazılar oklava ve nişastalı karışım ile açılabildiğince ince açılır. Oklavayla büzülür ve oklavadan çıkartılır yufka yavaşça açılır, büzgülerin bozulmamasına dikkat edilir bir süre kuruması için mutfak bezini üstünde bekletilir.Hafif kuruyan yufkanın üstüne dövülmüş ceviz serpilir elle yada ince bir oklava ile yuvarlanır(Aslında gazete ile yuvarlama yöntemi kullanılıyor bu tatlı için ama bu yöntemi ben beceremiyorum çok bol bir rulo oluşuyor bende elle ya da çok ince uzun bir çubuğum var bu tarz tatlılar için bu çubuğu kullanıyorum.).Rulo oluşturulduktan sonra yufkamız eşit verev parçalara kesilir ve tepsiye yerleştirilir.Tereyağı eritilir bir miktar ısınınca ayçiçek yağı ilave edilir.Tatlıların her birine 1 yemek kaşığı yağ konulur ve 160 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika arası pişirilir.

Gül baklavası:

Kalan 9 pazı aynı şekilde açılabildiği kadar ince açılır ve dört eşit parçaya kesilir.Bir parça alınır ince kısmından başlayarak geniş ucuna kadar büzülür.Kelebek şekline gelen yufkanın bir parçası alınır diğerinin üstüne konulur.Resimlerde göründüğü gibi uç kısma 1 tatlı kaşığı ceviz konulur yukarı doğru yuvarlanır.Uç kısımdaki büzgü üste gelecek şekilde tepsiye konulur.Bu büzgü gül goncasını anımsattığı için tatlının ismi sanırım gül baklavası olmuş.Aynı şekilde yağ karışımından 1 yemek kaşığı tatlıların üstüne konulur ve 160 derecede ısıtılmış fırında 45- 50 dakika pişirilir.

Tatlıların şerbetlenmesi:

Toz şeker,su ve limon suyu bir tencereye konulur ateşe alınır.Karıştırılarak şeker eritilir kaynamaya başlayınca arada bir karıştırılarak 10 dakika kaynatılır.İlk sıcaklığı gittiğinde yani 15 dakika sonra soğuk tatlıların üstüne paylaştırılarak dökülür.