3 Ekim 2014 Cuma

KAKAOLU BAKLAVA




KAKAOLU BAKLAVA


Malzemeler:

2 adet yumurta
1 su bardağı su
1 çay bardağı ayçiçek yağı
50 gr kakao
Bir fiske tuz
3 su bardağı un
2 su bardağı çekilmiş ceviz içi

Açmak için:

1 su bardağı buğday nişastası
30 gr kakao
200 gr tereyağı
3/4 su bardağı sıvıyağ

Şerbet için:

3,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı limon suyu

NOT:Bu malzemeler 40 cm çapında firın tepsisi içindir.

Yapılışı:

1.Hamur için bütün malzemeler yoğurma kabına konulur karıştırılır.Un ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında hamur tutulur.Hamur 15 dakika dinlendirilir.Kakao ve nişasta birbirine karıştırılır bir miktar bir tepsiye serpilir.Dinlenmiş hamur 32 parçaya bölünür yuvarlanır nişasta serptiğimiz tepsiye bezeler dizilir.Üstleri nemli bir bez ile örtülür bir süre daha dinlendirilir. (Tepsinizin çapı 40 cm den küçük ise beze miktarı daha fazla olabilir. )
2.Bezeler 5 er 5 er ve son 2 yufka tek olarak açılır.Pasta tabağı büyüklüğünde açılan bezelerin arasına silme 1 yemek kaşığı kakaolu nişastadan konulur 5 yufka üst üste tepsi büyüklüğünde merdane ile açılır.Oklava yardımı ile yufkalar birbirinden ayrılır teker teker tepsiye dizilir.Her yufkadan sonra çok hafif yumurta fırçası ile erimiş tereyağı sürülür.
3.5 yufka tepsiye döşendikten  sonra ceviz serpilir tekrar 5 yufka açılarak tepsiye dizilir .Her seferinde bir miktar tereyağı ile yufkalar yağlanır.Her 5 yufkadan sonra ceviz serpilir.Son 2 yufka konulur ve baklava yufkaları kare ya da dikdörtgen kesilir.Yağ erittiğimiz kaba sıvıyağ eklenir bir miktar kızdırılır.Baklava dilimleri bu yağ ile yağlanır 160 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dakika pişirilir.
4.Şerbet için su,şeker ve limon suyu tencereye konulur karıştırılır.Kaynamaya başlayınca 10 dakika ateşte tutulur soğumaya bırakılır.Soğuk baklava tepsisine ilk sıcaklığı gitmiş şerbet dökülür.Servis edilirken ceviz yada antep fıstığı ile süslenir.Afiyet olsun :)