2 Ocak 2021 Cumartesi

ÇANAKKALE İLİMİZİN FIRINLANMIŞ PEYNİR HELVASI




ÇANAKKALE  İLİMİZİN FIRINLANMIŞ PEYNİR HELVASI 

Malzemeler:

500 gr yağlı lor peyniri 125 gr tereyağı

150 gr irmik

300 gr toz şeker

2 adet yumurta sarısı

Yapılışı:

Çanakkale,nin meşhur fırınlanmış peynir helvasını yapmaya çalıştım.Oradaki ustaların yaptığı helvaya benzemesi mümkün değil ama güzelde oldu:)Öncelikle yağlı iyi kalite lor peyniri kullanılması gerekmekte.Tereyağı eritilir,içine lor peyniri eklenerek ufalanıp yağa karışması sağlanır.Yumurta sarıları konulur kısık ateşte on dakika pişirilir.toz şeker eklenir devamlı karıştırılarak şeker tamamen eriyip kaynayınca yani orta kısımdan hava kabarcıkları çıkınca ocaktan alınır.kare küçük boy bir cama konularak üst kısmı düzleştirilir.Üst kısmına uzun çizikler yapılarak şekil verilir ve 200 derecede ısıtılmış fırında ilk yirmi dakika pişirilir.Fırın üst kızartma ayarına getirilir on dakikada bu ayarda pişirilir.Fırın markalarına göre pişirmede farklılıkları oluşabilir.Bin ılık tüketmeyi seviyorum.Yaz aylarında dondurma,kışın kaymak ile servis edilir.Afiyet olsun:)