22 Ocak 2021 Cuma

ÇİÇEK POĞAÇA

 




ÇİÇEK POĞAÇA


Malzemeler:

200 ml süt

1 adet yumurta

50 gr tereyağı

400-450 gr un

1 yemek kaşığı kuru maya

1 yemek kaşığı toz şeker

Tuz

Bir yumurta sarısı üstüne sürmek için

Mavi haşhaş tohumu

Patatesli iç harç

Yapılışı:

Ilık sütün içine toz şeker ve kuru maya konularak bir süre bekletilir.Kuru maya aktif hale gelince yumurta ,tereyağı ve tuz konularak karıştırılır.Un azar azar konularak poğaça hamuru yoğurulur.Un miktarı unun kalitesine göre değişebilir kontrollü eklenmelidir.Hamur ılık bir ortamda 40 dakika mayalandırılır.Bu arada patatesli iç harç hazırlanır yada farklı bir harç konulabilir.Mayalanan hamur önce ikiye,her bir parça altıya ya bölünür yani toplamda on iki adet beze yapılır.Bezeler yuvarlanır üstü kapalı olarak on beş dakika bekletilir.Her bir beze merdane ile pasta tabağından biraz küçük boyda açılır iç harç konulur ve parmak uçlarıyla kapatılır.Sonra bir çatal ile sıkıştırılarak şekil verilir. Yağlanmış 26 santim çapındaki tepsiye dizilir.Bütün bezeler hazırlandıktan sonra son parça hamur yuvarlak olarak kapatılarak ortaya konulur.Yumurta sarısı sürülür.ortadaki yuvarlak parçaya mavi haşhaş serpilir ve üstü kapatılarak yirmi dakika daha mayalandırılır.180 derecede ısıtılmış fırında yarım saat pişirilir.Fırından çıkartılan çiçek poğaça parça parça kopartılarak servis edilir.Afiyet olsun:)