19 Mayıs 2014 Pazartesi

CEVİZLİ BAKLAVA




CEVİZLİ BAKLAVA


Malzemeler:

35 cm çapındaki tepsi için
2 su bardağı un
2 dolu yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Bir fiske tuz

Açmak için:

1 su bardağı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un

İç malzemeleri:

1 su bardağı ince dövülmüş ceviz
250 gr tereyağı

Şerbet:

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu


Yapılışı:

1.Hamur için bütün malzemeler bir yoğurma kabında karıştırılır ve pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurulur.Yoğurma işlemi ne kadar fazla olursa hamur özlenir.30 dakika dinlendirilir.
2.Toz şeker,su ve limon suyu tencereye konulur karıştırılarak şeker eritilir.10 dakika kaynatılan şerbet ateşten alınır soğumaya bırakılır.
3.Bir küçük kap içine tereyağı konulur  kısık ateşte kaynatılır. Rengi koyulaşınca ateşten alınır.Tereyağın ayranı erittiğiniz kabın dibine çöker.Ayranını karıştırmadan tereyağı bir kaseye süzülür,
4.Dinlenen hamur önce 4 e sonra her bir parça 5 e bölünür.Yani toplam 20 beze oluşturulur.ilk 5 beze merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açılır.Aralarına un ve mısır nişastası karışımından bir yemek kaşığı konulur hamurun her tarafına sürülür.Bütün beş bezede aynı şekilde açılır üst üste konulur en üstteki yufkaya nişasta konulmaz.Yufkalar tepsiden biraz büyük açılır ve tepsi ters olarak yufkaların üstüne oturtulur.Keskin bir bıçak ile yufkaların kenarları kesilir.( Yani tepsi kalıp olarak kullanılır.Tepsinin içine tamamen oturan kenarları düzgün yufkalar elde edilir.)Yufkaların kurumasını önlemek için streç film yada naylon arasında bekletilir.Bütün bezeler aynı şekilde açılır.
5.Tereyağının içine yumurta sürme fırçası konulur.Tepsi tereyağı ile yağlanır ilk beş yufka alınır. Yufkalar tek tek açılır fazla nişastası çırparak dökülür tepsiye dizilir.(Yufkalar kolaylıkla birbirinden ayrılır.Önemli olan yufkaları kurutmamak nemini korumak.)Tepsiye dizilen her yufkaya fırça ile hafif tereyağı sürülür.Beşinci yufkadan sonra cevizin 1/3' ü tepsiye serpilir.Aynı şekilde her beş yufkada bir ceviz serpilir.Son beş yufka dizilince bıçak ile arzu edilen şekilde baklava kesilir.Kalan tereyağı baklavanın üstüne dökülür.
6.Fırın 150 derecede ısıtılır.Baklava bir saat pişirilir.Fırında çıkan baklava hafif ılınınca ılık şerbet dökülür.Bir,iki saat sonra şerbetini çeken baklava servis edilir.Afiyet olsun:)