7 Kasım 2021 Pazar

ISPANAKLI BÖREK TARİFİ

  



 ISPANAKLI BÖREK TARİFİ

Malzemeler:

2 su bardağı su

5 su bardağı un

2 yemek kaşığı sirke

250 gr tereyağı oda ısında bekletilmiş

Tuz

İç harcı için gerekli malzemeler:

500 gr ıspanak

1 orta boy kuru soğan

Beyaz peynir

Karabiber,pul biber,tuz

Yapılışı:

Su içine tuz ve sirke konulur karıştırılır.Un eklenerek hamur yoğurulur.gerekirse bir iki yemek kaşığı un gerekebilir.Hamur 8 büyük bezeye ve 4 adet üstü için küçük bezeye bölünür,yarım saat dinlendirilir.Kuru soğan küp şeklinde kıyılır sıvı yağda kavrulur.Kıyılmış ıspanaklar solana kadar pişirilir.Son olarak tuz ve baharatlar eklenir,soğumaya bırakılır.Soğuyan iç harca beyaz peynir ufalanır.Büyük bezeler 35 cm çapında açılır ve tereyağı her yerine sürülür.Bütün bezeler aynı şekilde açılır ve üst üste konulur.Son bezeye tereyağı sürülmez merdane ile açılarak büyütülür.Büyütülen yufkaya tereyağı sürülür ve bir kenarı ortaya katlanır,tereyağı sürülür diğer kenar katlanarak uzun bir dikdörtgen yapılır.Tekrar merdane ile uzatılır tereyağı sürülür iki kenar ortaya katlanarak bir kare hazırlanır.üstü kapatılır ve buz dolabında soğutulur.Bu arada küçük bezeler ince açılır.Buzdolabından çıkartılan hamur merdane ile sırın tepsisi boyutunda açılır.keskin bir bıçakla verev kesikler yapılır.Bir miktar sıvı yağ sürülür,iç harç yayılır.İnce açılan yufkalar ortadan büzülerek,büzülen yeri ortaya gelecek şekilde harcın üstüne dizilir.Bir yumurta çırpılır ve yufkalara sürülür.180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir.Fırın performansına göre pişirme süresi farklı olabilir.Soğuyunca dilimlenir,servis edilir.Afiyet olsun:)