9 Mayıs 2022 Pazartesi

MEFTUNE YEMEĞİ DİYARBAKIR YÖRESİNE AİT

MEFTUNE YEMEĞİ DİYARBAKIR YÖRESİNE AİT Malzemeler: 500 gr dana kuşbaşı eti 4-5 adet kemer patlıcan 1 adet orta boy kuru soğan 1-5 su bardağı domates püresi 4-5 adet sivri biber 4-5 diş sarımsak Kırmızı pul biber,karabiber,tuz Kızartmak için sıvı yağ Yapılışı: Kuşbaşı etler düdüklü tenceresine alınarak suyunu çekene kadar pişirlir.Suyunu çekince bir miktar sıvı yağ ve küp doğranmış kuru soğan,kıyılmış sarımsaklar eklenir kavrulur.Tuz,karabiber ve çok az su eklenerek pişmeye bırakılır.Patlıcanlar alaca soyulur ortada dörde kesilir ve her dilim 4-5 cm uzunluğunda doğranır, tuzlu suya yatırılır.Sudan çıkartılan patlıcanlar kuruması için kağıt havluya konulur.Patlıcanlar sıvı yağda kızartılır.Pişen etler bir tencereye konulur,üstüne kızarmış patlıcanlar dizilir.Domates rendesi veya domates sosunun içine bir miktar tuz,ince kıyılmış sivri biber,pul biber ve tuz konularak karıştırılır,patlıcanların üstüne ilave edilir.Çok az su eklenerek yemeğimiz kısık ateşte yarım saat hiç karıştırmadan pişirlir.Diyarbakır yöresine ait Meftune yemeğinin mutlaka daha farklı sebze ve baharatlarla yapılan tarifleri vardır,bu benim bildiğim en basit çeşidi.Yemek servis esnasında bir tabağa ters çevrilir ve kıyılmış maydanoz serpilerek servis edilir.Afiyet olsun:)