24 Ağustos 2014 Pazar

LAZ BÖREĞİ ( BAKLAVALIK YUFKADAN)




LAZ BÖREĞİ (BAKLAVALIK YUFKADAN)


Malzemeler:

1 paket baklavalık yufka (800 gr)
300 gr tereyağı

Muhallebi malzemeleri:

6 su bardağı süt
6 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı un
2 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya şekeri
200 gr krema
1/2 su bardağı toz şeker

Şerbet için:

3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

1.Şerbet için bir tencereye toz şeker,su ve limon suyu konulur karıştırılır.Orta ateşte kaynamaya başlayınca 10 dakika kadar kaynatılır ateşten alınır soğumaya bırakılır.
2.Muhallebi için sütten 1,5 su bardağı büyükçe bir kaseye ayrılır.İçine yumurta sarıları,nişasta ve un konulur çırpılır.Kalan süte şeker ilave edilir ateşe konulur.Süt hafif ısınınca kasedeki malzemelere bir miktar sıcak süt eklenir karıştırılır.Az az ve bir yandan karıştırarak sıcak süte malzemeler eklenir.Muhallebi koyulaşınca krema ve vanilya konulur.Muhallebinin üstünün kabuk tutmaması için tencerenin üstü kapalı bir şekilde soğuması gerekmektedir.Arada karıştırarak soğuması kolaylaştırılır.
3.Tereyağı eritilir.Baklavalık yufkalar tepsi büyüklüğünde kesilir.Yan kısımdan kesilen yufkalarda arada kat olarak kullanılır.Yufkalar tek tek tepsiye dizilir her yufka serildiğinde fırça ile üstüne tereyağı sürülür.Bu işlem yufkaların yarısına kadar yapılır.(Paketten kaç yufka çıktığını açıkçası sayamadım tahmini olarak yarısını koydum.Çok hızlı olmam gerekli idi çünkü hava çok sıcak olduğu için yufkalar çok çabuk kuruyor.)Yufkaların yarısına gelince bir kepçe yardımı ile soğumuş olan muhallebinin tamamı hamurları arasına sürülür.Tekrar yufka yayma ve tereyağı sürme işlemine devam edilir.(Bütün yufkalar bitince 2 saat kadar tereyağının donmasını için bekledim.Yufkaların kurumaması için tepsiyi tamamen streç folyo ile sardım.Ama kış aylarında böyle bir işlemin yapılmasının gereksiz olduğunu düşünüyorum.)Tatlımız irice kare dilimlere kesilir ve 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık bir saat ya da üstü tamamen kızarana kadar pişirilir.
4.Fırından çıkan nar gibi kızarmış laz böreği 15 dakika kadar soğumaya bırakılır ve soğumuş şerbet dökülür.Yaklaşık 3.4 saat sonra servise hazırdır.Afiyet olsun:)