2 Ocak 2015 Cuma

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE



ETSİZ ÇİĞ KÖFTE


Malzemeler:

2 su bardağı esmer köftelik bulgur
1 su bardağı domates püresi
1 orta boy kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı nar ekşisi
6-7 dal maydanoz
5 ince dal taze soğan

Yapılışı:

Bulguru yoğurmak için tepsiye konulur.Kuru soğan rendenin ince kısmı ile rendelenir aynı şekilde sarımsaklar da rendelenir.Domates sosu ( kış için kendi yaptığınız domates sosu varsa daha iyi olur )bulgura eklenir rende soğan ve sarımsaklar ile bulgur 10 dakika yoğurulur.Salça karışımları eklenir acı seviliyorsa 2 yemek kaşığı biber salçasıda acı kullanılabilir.Bir miktar zeytinyağından konulur yoğurmaya devam edilir.Zeytinyağı arada azar azar eklenerek ilave edilir.Baharatlar ve tuz konulur yoğurmaya devam edilir.Toplam yoğurma süresi ilk 10 dakika ve sonra 30 dakikadır. Arzu edilirse baharat olarak sumak,pul biber ,isot eklenebilir.Hazırlanan etsiz çiğ köftenin üstü kapatılır 4-5 saat dinlenmeye bırakılır.Maydanozlar ince kıyılır aynı şekilde taze soğanlar da ince kıyılır.Dinlenmiş etsiz çiğ köfteye nar ekşisi kıyılmış yeşillikler eklenir.Bir süre daha yoğurulur yeşilliklerin köfteye karışması sağlanır. Porsiyonlara bölünerek şekil verilir.Afiyet olsun :)