7 Ocak 2015 Çarşamba

TAVUK DOLMASI




TAVUK DOLMASI


Malzemeler:

1 adet bütün tavuk (1.600 gr ağırlığında)

İç pilav malzemeleri:

2 su bardağı pirinç
1 dolu yemek kaşığı çam fıstığı
1 dolu yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz

Tavuğun üstüne sürmek için;

1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz

Yapılışı;

İç pilavın hazırlanması;Pirinç tuzlu sıcak suda 1 saat bekletilir.1 saat sonra pirinç yıkanır süzülür tereyağı ve sıvı yağ karışımında bir süre kavrulur.Çam fıstığı ve kuş üzümü eklenir 2 su bardağı su konulur ve kaynamaya başlayınca baharatlar,tuz ilave edilir.İç pilav suyunu çekince bulunduğu tencerenin kapağı kapatılır kısık ateşte bir süre pişirilir.Tavuk temizlenir ve tütsülenir. İç pilavdan 6-7 yemek kaşığı tavuğun içini doldurmak için bir kaba ayrılır.Tenceredeki iç pilavın içine 1 su bardağına yakın sıcak su konulur tekrar pişmesi için kısık ateşe alınır.Ayırdığımız iç pilav tavuğun içine doldurulur.Tavuğun içinde bir miktar boşluk bırakılır pilav hafif çiğ olduğu için pişince şişecektir.Tavuğun doldurulmuş kısmı kapatılır ya da dikilir.(Ben yan kısımdaki deriye bıçak ile delik açtım tavuğun  bacaklarını karşılıklı buralara sokarak tutturdum) Tavuk fırın kabına alınır 180 derecede ısıtılmış fırında 40-50 dakika pişirilir bu sürede tavuğu üstü kızarmış olmalıdır.Tavuğun üstüne sürmek için yoğurdun içine sıvı yağ,kırmızı biber ve tuz konulur karıştırılır.Fırından çıkardığımız tavuğun her tarafına fırça ile bu sostan sürülür tekrar fırına verilir ve 30-35 dakika daha pişirilir.İç pilav servis tabağına alınır ortasına tavuk konulur ve servis edilir.Afiyet olsun :)