30 Mayıs 2015 Cumartesi

AY ÇÖREĞİ



AY ÇÖREĞİ

Malzemeler:

150 gr tereyağı (Oda sıcaklığında bekletilmiş)
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı ayçiçek yağı
2 adet yumurta (sarıları üstlerine sürülecek)
1 yemek kaşığı kurmaya
Un

İç harç malzemeleri:

300 gr kakaolu kek
1/2 su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 su bardağı süt

Süslemek için:

File badem

Yapılışı:

Ilık süt içine kuru maya ve biraz toz şekerden konulur mayanın aktif hale gelmesi için bekletilir.Tereyağı,sıvı yağ,kalan toz şeker,yumurta akları ve aktif hale gelmiş maya bir yoğurma kabına konulur.Un ilavesi ile yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur oluşturulur.Hamur mayalanması için üstü kapatılarak bekletilir.(Hamurun mayalanması içine katılan malzemelerden ötürü biraz uzun olabilir.Hamur iki kat kabarana kadar bekletilir)İç harcı hazırlamak için kakaolu kek ufalanır.(Ben bir önceki irmikli pastadan arta kalan keki kullandım.Bu kekin kakao oranı yeterli idi.)Kullanılan kekin kakao oranı az ise 1 yemek kaşığı kakao ekstradan eklenir.Diğer malzemelerde eklenerek iç harç hazırlanır.Mayalanan hamur 18-19 parçaya bölünür.Bir yumak alınır oval şekilde açılır.İç harçtan bol miktarda uzunlamasına konulur ve kenar uç kısımları üsten sıkıca kapatılır.Avuç içi ile tezgah üzerinde rulo yapılarak biraz daha uzatılır.Ay şekli verilerek pişirme kağıdı üzerine dizilir.Bütün ay çörekleri hazırlanınca üst kısımlarına yumurta sarısı sürülür file badem ile süslenir.180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir.Soğuyunca servis edilir.Afiyet olsun :)