9 Mayıs 2015 Cumartesi

ÇİÇEK EKMEK





ÇİÇEK EKMEK


Malzemeler:

250 ml süt
3 adet yumurta (birinin sırası üstü için ayrılacak)
60 gr tereyağı
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
600-650 gr un
Tuz

Yapılışı:

Kuru maya yarım çay bardağı ılık su içinde eritilir bir miktar toz şekerden eklenerek mayanın aktif hale gelmesi için bekletilir.Süt küçük bir tencereye konulur orta ateşte ısıtılırken tereyağı eklenir.Tereyağı eriyince ateşten alınır ılık iken yumurtalar eklenir ve çatal ile çırpılır.Un bir yoğurma kabına konulur tuz ve kalan toz şeker eklenir karıştırılır.Süt karışımı ve maya eklenerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edilir.Hamur 6-8 dakika yoğurulur ve üstü kapatılarak iki kat olana kadar mayalanması için bekletilir.(Yaklaşık 1 saat)Kelepçeli kek kalıbı veya fırın tepsisi yağlanır(26-28 cm çapında)Mayalanan hamur tezgah üstünde rulo yapılır dört eşit parçaya kesilir.Her parça tekrar 3 eşit parçaya kesilir ve yuvarlanır.Yuvarlanan hamurlar kalıba yerleştirilir 15 dakika tekrar mayalanması için bekletilir.Yumurta sarısı ekmek hamurlarının üstüne sürülür susam ile süslenir.180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir.Afiyet olsun:)