25 Mayıs 2015 Pazartesi

HAŞHAŞLI TEREYAĞLI KATMER






HAŞHAŞLI TEREYAĞLI KATMER


Malzemeler:

8 su bardağı un
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
3 su bardağı su (yaklaşık olarak)

Haşhaşlı harç için gerekli malzemeler:

4 dolu yemek kaşığı haşhaş ezmesi
3/4 su bardağı sıvıyağ

Tereyağlı harç için gerekli malzemeler:

3 dolu yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı:

Yarım su bardağın ılık su içine 1 yemek kaşığı kuru maya ve toz şekerin yarısı eklenerek karıştırılır mayanın aktif hale gelmesi için bekletilir.Un bir yoğurma kabına konulur tuz ve kalan toz şeker eklenerek karıştırılır.Aktif hale gelmiş maya ve su eklenerek orta sertlikte bir hamur yoğurulur.Hamurun üstü örtülerek mayalanması için 40-45 dakika bekletilir.Haşhaş ezmesine sıvıyağ eklenerek seyreltilir.Tereyağı eritilir sıvıyağ eklenir.Mayalanan hamur 8 eşit parçaya bölünür yumak yapılır üstü örtülür 15 dakika daha mayalanması için beklenir.Hamurun 4 tanesi haşhaşlı 4 tanesi tereyağlı olarak hazırlanır.Şayet bütün hamurlar haşhaşlı ya da tereyağlı yapılacak ise iç harç iki kat arttırılır.Hamurdan bir yumak alınır ve orta incelikte açılır.İç harçtan iki üç kaşık konulur yufkaya yayılır.Zarf şeklinde(Hazır yufkadan gözleme kapatılır gibi) katlanarak kapatılır her kapatılan kısmada harç sürülür.Diğer hamurlarda aynı şekilde hazırlanır.Büyük boy teflon tava,saç ya da büyük bir teflon tepsi ateş üstüne konulur.İlk açılan katmer parmak uçları ile büyütülür inceltilir ısınan tepsi üzerine konulur orta ısıda ve devamlı tepsiyi çevire çevire katmerler pişirilir.Aynı şekilde ters çevrilerek diğer tarafı da pişirilir.Arzuya göre pişen katmerlere tereyağı sürülür ve servis edilir.Afiyet olsun :)