3 Mart 2020 Salı

OVMAÇ ÇORBASI (UVMAÇ ÇORBASI)




OVMAÇ ÇORBASI  (UVMAÇ ÇORBASI)

Malzemeler:

1 su bardağı un
1 yumurta (hamuru için)
Bir yemek kaşığı kadar su
1,5 su bardağı yoğurt
Meyanesi için:
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Tuz



Yapılışı:

Ovmaç çorbası anadolunun bazı illerinde yapılan bir çorbadır.Benim tarifim trakyada yapılan çeşiti.Annanem bu çorbanın üstüne çok küçük boy kuru soğan kıyar kavururdu.Mütevazi ama lezzetli bir çorba.
Öncelikle unun içine yumurta ve bir yemek kaşığı kadar su konularak karıştırılır.Su miktarı az olursa biraz daha eklenebilir.Hamur ufalar gibi ovalanır.İrice olan parçaların 1/3 ayrılır çorbanın üstüne kavrulmak üzere.Tencereye su konulur(yaklaşık 1,5 litre)kaynayınca hamurlar eklenir.Hamurları azar azar eklemeli ki birbirine  yapışmasın.Çorba pişerken pişerken yoğurt içine yumurta ve un konularak blenderden geçirilir.Pişmiş olan çorbadan kepçe kepçe meyane eklenir ki çorba kesilmesin ve devamlı karıştırılarak pişirilir.Son olarak tuz eklenerek çorba ocaktan alınır.Tereyağı ve sıvıyağ eritilir içine ayırdığımız hamur parçaları konularak orta ateşte hamurlar karamel rengi alana kadar kavrulur.Son olarak nane,kırmızı toz biber eklenir.Hazırlanan sos çorbanın üstüne gezdirilir ve servise hazırdır.Afiyet olsun:)