29 Haziran 2020 Pazartesi

KIYMALI MAYALI KATMER BÖREK






KIYMALI MAYALI KATMER BÖREK


Malzemeler:

1 su bardağı süt
1 su bardağı su
250 gr margarin veya tereyağı yumuşak olmalı
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 kg un ( unun cinsine göre ölçü değişebilir)
Bardak ölçüsü 250 ml

İç harcı için gerekli malzemeler:

300-350 gr dana kıyması
2 orta boy kuru soğan
2 orta boy domates
5-6 adet sivri biber
Karabiber
Tuz

Yapılışı:

Öncelikle iç harcı hazırlanır buz dolabına konulur.Kuru soğan çok ince kıyılır.Domatesler ve sivri biberde küçük parçalarda doğranır,tuz ve baharatlar kıymaya eklenerek karıştırılır.Süt ve suyun içine kuru maya konularak karıştırılır.Tuz,un konularak hamur yoğurulur.Un kontrollü eklenir unun cinsine göre ölçü değişebilir.Hamur mayalanmadan 8 eşit parçaya bölünür.Her beze oklava ile açılır ve sekiz parçaya bölünmüş margarinin bir parçası ile yağlanır.Gözleme katlar gibi katlanır,katlanmış aralara da yağ sürülür ve bir kenarda bekletilir.Bütün yufkalar hazırlanınca ilk hazırlanan yufka alınarak fırın tepsisi boyutunda açılır ve tepsiye yerleştirilir.İkinci yufka,üçüncü ve dördüncü yufka üst üste konulur.Hazırlanan harç yayılır ve düzleştirilir.Tekrar kalan dört yufkada anı şekilde açılır harcın üstüne yerleştirilir.Son olarak börek karelere kesilir ve sıvı yağ ile yağlanır.180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.Bu arada pişirme süresini tutmayı unuttum:)Afiyet olsun:)