5 Aralık 2020 Cumartesi

ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI





ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI


Malzemeler:

1 su bardağı kırımız mercimek (bardak ölçüm 225 ml)
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı ay çiçek yağı
2 yemek kaşığı un
Tuz

Terbiyesi için gerekli malzemeler:

1 su bardağı süt bardak ölçüsü aynı 225 ml
1 adet yumurta sarısı
1/2 limon suyu ekşi sevenler ölçüyü çoğaltabilir.
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Pul biber


Yapılışı:

Yapımı kolay sütlü Osmanlı mutfağından çeşmi nigar çorbası tarifi vermek istedim.Öncelikle mercimek yıkanır süzülür.Soğanlar küp şeklinde doğranır erimiş tereyağı ve ay çiçek yağı karışımında kavrulur.Un konularak unun hafif rengi değişene kadar kavrulmaya devam edilir.Son olarak kırmızı mercimekler ve 5-6 su bardağı su eklenir.Kırmızı mercimekler pişene kadar çorbamız ocakta kısık ateşte pişirilir.Yumurta sarısının içine limon suyu konulur çırpılır.Süt karışıma eklenir.Çorba pişince el blenderından pürüzsüz olana kadar geçirilir.Terbiye kasesinin içine bir kepçe sıcak çorba konularak karıştırılır.Terbiye çorbaya eklenir devamlı karıştırılır bir kaç dakika çorbanın kaynaması beklenir.Bir kap içinde tereyağı kızdırılır,toz kırmızı biber ve pul biber eklenerek çorbaya üstü süslenir.Çeşmi nigar çorbası servise hazırdır.Afiyet olsun:)