13 Aralık 2020 Pazar

PANETTONE İTALYAN EKMEĞİ KEKİ







PANETTONE İTALYAN EKMEĞİ KEKİ

Malzemeler:

500 gr un
180 gr toz şeker
200 ml su
1/2 küp maya yani 20 gr
1 yemek kaşığı bal
3 yumurta sarısı
50 gr tereyağı eritilmiş
1 poşet vanilya
Bir fiske tuz
100 gr tereyağı oda ısında bekletilmiş
100 gr çekirdeksiz üzüm
40 gr karışık kuru meyve parçaları

Yapılışı:

Panettone,İtalyanların yıl başında yaptıkları,mayalı ama kek tadında bir ekmek çeşididir.Genelde üzümlü,portakal şekerlemeli olarak hazırlanır ama birçok kuru yemişlede yada damla çikolataylada yapılmaktadır.Tarife geçelim isterseniz.Ilık suyun içine bal konulur,yaş maya ufalanarak karıştırılır.Unun ortası havuz şeklinde açılır.
Eritilmiş tereyağı,toz şeker,yumurta sarıları,vanilya,bir fiske tuz ve mayalı ılık su eklenerek kaşıkla karıştırılır.Hamur unlu tezgah üzerine konularak yoğurulur.Yoğurma esnasında bir miktar un ile toparlanır ama çok katı bir kıvamda olmamalıdır..Her zaman unun cinsine göre un miktarı değişir.Hamur ne kadar iyi yoğurulursa o kadar iyi sonuç alınır.Yoğurulan hamur,tekrar kabına alınır ve üç saat üstü sıkıca kapalı olarak mayalandırılır.Üç saat sonra hamur tezgah üzerine konulur.Parça parça tereyağı eklenerek yoğurma işlemine devam edilir.Bu esnada un kullanılmaz.Bu işlem tereyağı parçaları hamura yedirilerek ve tereyağı bitene kadar devam eder.Son olarak meyve kuruları eklenir,kuru meyveler hamurun her tarafına gelecek şekilde yoğurularak dağıtılır.Tekrar hamur sıkıca kapatılarak üç saat daha mayalandırılır.Resimde görünen kağıt kek kalıbı,bu kağıt kalıbı pasta malzemeleri satılan yerden rahatlıkla temin edilir,yada kek kalıbı içine top şekli verilerek yerleştirilir.Fırın 170 derecede ısıtılır,kek hamuru ilk on beş dakika fırında pişirilir.On beş dakika sonra kek çıkartılır keskin bir bıçak ile ortası artı şekilde kesilir tekrar fırına konulur.Yaklaşık 1 saat 40-45 dakika pişirilir.Tahta şiş kebap çubuğu ile piştiğine emin olunca fırından çıkartılır.Soğuyunca dilimlenerek servis edilir.Afiyet olsun:)