13 Aralık 2021 Pazartesi

TRABZON YAĞLAMASI




TRABZON YAĞLAMASI


Malzemeler:

750 gr un

550 ml su

1 paket kuru maya

30 ml sıvı yağ

1 yemek kaşığı toz şeker

Tuz

600 gr kolot peyniri

Tereyağı

Yapılışı:

Unun ortası açılır kuru maya ve toz şeker konulur bir miktar su eklenerek maya aktif hale getirilir.Kalan su,sıvı yağ ve tuz eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.Hamur üstü kapalı olarak 40 dakika mayalandırılır.Hamur 7 bezeye bölünür,arzuya göre daha fazla bezede yapılır.Bezeler yuvarlanır üstü kapalı bekletilir.Peynir rendelenir,fırın 230 derecede ısıtılır.Bir adet beze unlu tezgaha alınır elle bastırarak inceltilir,merdane kullanılmaz.Kenar kısımlarına yumurta akı sürülerek hafif kıvrılır ki peynir ve tereyağı akmasın.Pidenin kenar kıvrılan üst kısımlarına da yumurta sarısı sürülür.Pişirme kağıdına alınan pide hamuruna 4 yemek kaşığı su yayılarak konulur,sıcak fırına verilir.Yarı pişmiş pide hamuru fırından çıkartılır bol rendelenmiş kolot peyniri yayılır.5-6 tatlı kaşığı tereyağı pidenin üstüne konulur ve 3 yemek kaşığı su konularak azar azar pidenin üstüne akıtılır ve tekrar fırına verilir.Su koyma sebebi peynirin suyu çekmesi tereyağının üst kısımda kalması yani peynir tereyağını bu sayede içine çekmiyor.Peynirler hafif kızarmaya başlayınca arzuya göre bir yumurta sarısı pidenin ortasına konulur.Yumurtanın sarısının kaymaması için orta kısımdaki peynirleri açmak gereklidir.Ben yumurta sarısının çok az pişmesi için iki dakika kadar tekrar fırına koydum ama yumurta sarısının çok pişmemesi gereklidir.Afiyet olsun:)