29 Aralık 2019 Pazar

FIRINDA HİNDİ VE KESTANELİ PİLAV










FIRINDA HİNDİ VE KESTANELİ PİLAV

Malzemeler:

1 adet hindi 3,5 kilo ağırlığında
100 gr tereyağı
3 diş sarımsak
1 limon
Bir tutam taze kekik
2 adet defne yaprağı
2 adet havuç
2 adet kuru soğan
2-3 dal kereviz sapı
Karabiber,tuz ve zeyrinyağı

Yapılışı:

Öncelikle yumuşak tereyağının içine limon rendesi,sarımsak rendesi,karabiber ve tuz konularak karıştırılır.Hindi temizlenir ve göğüs kısmının derisi el yardımı ile açılır.Bu kısma tereyağının yarısı konularak yaydırılır.Hindinin iç kısmı tuzlanır.Kalan tereyağı,taze kekik,defne yaprakları,yarım limon konulur.Üst kısmı tuzlanır ve arkalı önlü zeytin yağı sürülür.Hindiyi alacak boyuttaki bir fırın kabına kuru soğanlar iri bir şekilde doğranır konulur aynı şekilde havuç ve kereviz saplarıda konulur.Tuz ve zeytin yağı dökülür iki su bardağı su eklenerek karıştırılır.Hindi sebzelerin ortasına oturtulur 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir.Bu etepta alt kısmı pişirme kağıdı kaplı alüminyum folya ile sarılır.Folyo alınır fırın 160 dereceye indirilir ve 3-3,5 saat pişirilir.Hindi ayrı bir tepsiye alınır  gravy sos hazırlanır.Sebzeler fırın kabında iken 1-1,5 yemek kaşığı un eklenerek ocakta pişirilir.Ocaktan alınır bir süzgeç yardımı ile sebzeler süzülür.Hindi ve sos hazırdır.Hindi fırında iken kestaneli pilav hazırlanır.

Malzemeler:

2 su bardağı baldo pirinç
1 büyük kase haşlanmış kestane
1 dolu yemek kaşığı çam fıstığı
1 dolu yemek kaşığı küş üzümü
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 tatlı kaşığı yeni bahar
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz

Yapılışı:

Pirinçler tuzlu sıcak suda yarım saat bekletilir.Kuru soğan ince kıyılır tereyağı ve sıvıyağ karışımında sotelenir.Bu sırada çam fıstıklarıda tencereye eklenirYıkanmış,süzülmüş pirinçlerde ilave edilir.Kısa süre kavrulur.İki su bardağı su,kuş üzümü,baharatlar ve son olarak kestaneler konulur pilav hafif suyunu çekene kadar orta harlı ateşte tutulur.Pilav suyunu çekmeden ocağın altı kısılır ve yarım saat demlendirilir.Hindi servis tabağına alınır kenar kısımlarına kestaneli pilav yerleştirilir.Dilimlenip servis edilirken hindi dilimlerinin üstüne gravy sos eklenir.Afiyet olsun:)