22 Kasım 2020 Pazar

BİBERLİ EKMEK HATAY USULÜ

     



BİBERLİ EKMEK HATAY USULÜ


Malzemeler.

Hamuru için gerekli malzemeler:

Su bardağı ölçüsü 200 ml
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı
Tuz

Yapılışı:

Yarım su bardağı ılık suyun içine kuru maya toz şeker konularak karıştırılır.Unun ortası açılır süt,kalan su ve aktive olmuş maya karışımı konulur.Unun kenarlarına tuz serpilerek hamur yoğurulur.Zeytin yağı son olarak eklenir ve devam yoğurarak hamur mayalanmaya bırakılır.

Biberli harç için gerekli malzemeler:

3 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı domates sos(ben yazın yaptığım domates sosundan koydum)
1 su bardağı yağlı lor peyniri Bardak ölçüm 250 ml
1 orta boy kuru soğan
1,5 çay bardağı zeytin yağı
1 su bardağı susam
1 yemek kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Tuz

Yapılışı:

İç harç hazırlamak için kuru soğan incecik kıyılır ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.Bu hamur ölçüsünden 16 adet biberli ekmek oldu yani hamur 16 parçaya bölünür.Fırın,fırın tepsisi içinde olduğu halde 240 derecede ısıtılır.Hamurlar un yardımı ile ince lahmacun inceliğinde açılır ve pişirme kağıdına iki tane olarak yerleştirilir.1,5 yemek kaşığı iç harçtan konularak yayılır.Fırın içinden kızgın tepsi alınarak pişirme kağıdındaki biberli ekmekler tepsiye konularak 8-10 dakika arası pişirilir.Fırından ekmekleri çıkarmadan önce hamurun tabanına bakılıp kızarmış olduğunu kontrol etmek gerekir.Diğer hamurlarda aynı işlemle pişirilir.Lezzetli biberli ekmek yada diğer adıyla katıklı ekmek servise hazırdır.Afiyet olsun:)