14 Kasım 2020 Cumartesi

ISPANAKLI MANTARLI LAZANYA








 


ISPANAKLI MANTARLI LAZANYA


Malzemeler:

Mantar sos için gerekli malzemeler:

2 adet orta boy kuru soğan
2 adet havuç
4-5 dal kereviz sapı
350 gr kestane mantarı
450 gr kültür mantarı
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı domates sos (yazın yaptığım domates sosundan kullandım)
Kekik,Karabiber,tuz
Taze fesleğen yaprağı

Yapılışı:

Mantarlar rondoda ince kıyılır.Tavaya zeytinyağı konularak ince kıyılmış kuru soğan eklenerek soteleme işlemine  başlanır.Havuçlar soyulur rendelenir,kereviz sapları ince kıyılarak tavaya ilave edilir.mantar karışımı konularak bir süre daha pişirilir.Kekik,karabiber,tuz sarımsak rendesi ve domates sos eklenerek 40 45 dakika kısık ateşte pişirilir.Son olarak soğuyan karışıma kıyılmış taze fesleğen eklenir.

Ispanaklı lazanya makarnası için gerekli malzemeler:

200 gr ıspanak yaprakları
4 adet yumurta
500 gr un
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Ispanak yaprakları (sap kısımları konulmamalı)zeytinyağı eklenmiş kaynar su içine de kısa süre pişirilerek soğuma bırakılır.Soğuyunca bir kağıt havluya konulur ve sıkılarak fazla suyu alınır.Rondo içine ıspanak ve yumurtalar konularak çektirilir.Unun içine karışım eklenerek hamur yoğurulur.Yarım saat buz dolabında bekletilir.Hamur merdane ile açılır (ben makarna makinesi kullandım ama her evde bu alet olmayabilir)Açılan bezeler fırın tepsisi büyüklüğünde karelere kesilir.(Bu hamurdan ben çorbalık kestim ölçü biraz fazla geldi)Bol tuzlu su kaynatılır,kaynar suyu hamurlar konularak bir dakikadan biraz fazla pişirilerek mutfak bezine dizilir.

Beşamel sos için gerekli malzemeler:

1 litre ılık sür
100 gr un
50 gr tereyağı
Tuz,karabiber,muskat cevizi rendesi

Yapılışı:

Un ve tereyağı unun kokusu gidene kadar kavrulur.azar azar ılık süt eklenerek koyu bir kıvam alınca tuz ve baharatlar eklenir.

Lazanyanın yapılışı:

350-400 gr kaşar peyniri rendelenir.Fırın tepsisinin içine bir miktar beşamel sos konularak yayılır.Bir kat ıspanaklı haşlanmış hamurlar dizilir.Üstüne mantarlı karışım ve kaşar peyniri rendesi dökülür.Beşamel sostan konularak tekrar hamur ve aynı şekilde işlem üç kat olana kadar tekrarlanır.En üst kata kaşar peyniri konularak 180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika arası pişirilir.Afiyet olsun:)