26 Aralık 2022 Pazartesi

PİZZA HAMURU VE NAPOLİTAN PİZZA PİZZA TAŞINDA PİŞİRME

PİZZA HAMURU VE NAPOLİTAN PİZZA PİZZA TAŞINDA PİŞİRME Pizza hamuru malzemeleri: 1 kg un 600 gr soğuk su 1 çay kaşığı yani nohut kadar yaş maya Tuz Yapılışı: Soğuk su içine tuz konulur karıştırılır.Unun bir bardak kadarı eklenerek bulamaç haline getirilir ve yaş maya ufalanak konulur tekrar karıştırılır.Kalan un ilave edilir ve 15-20 dakika yoğurulur.Hamur kabı çok az yağlanır ve hamur konulur hamurunda üstü yağlanarak üstü kapalı olarak iki saat bekletilir.İki saat sonra hamur bezalere bölünür.Ben 7 bezeye böldüm yuvarlanır bol unlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir ve üstü streçle sıkıca kapatılarak en az dört en iyi mayalanma süresi altı saattir. Pizzanın hazırlanması: İnternetten uygun fiyata fırın taşı almıştım.Lahmacun,pizzayı hep bu taş üzerinde pişiriyorum.Fırın telindede pişirme kağıdı kullanarak pizza pişirmek başarılı oluyor.Pizzamın malzemeleri konserve mantar,rende kaşar peynir,hellim peyniri,yeşil kabak patates soyucağıyla ince dilimlenmiş,domates sos aslında ne seviliyorsa eklenir.Pizza hamurundan yapılan bezeden birtane alınır parmak ucuyla kenarları kalın orta kısmı inceltilerek açılır.Bir miktar domate sos içinde sarımsak tozu veya rende sarımsak çok güzel oluyor,mantar yada kabak kaşar peyniri,hellim peyniri dilimleri,kurutulnuş domates tada kiraz domates ve yeşil zeytin.Fırın içinde fırın taşı olmak üzere maksimum dercede ısıtılır.Fırın küreği bol unlanır ve pizza küreği üzerinde pizzanın malzemeleri konulur.Çok hızlı bir hareketle kürek üzerindeki pizza taşa konulur ve ortalama 10-12 dakika içinde nar gibi pişirilir.Fırın taşı yoksa fırın teli yada fırın tepsisi fırın içinde kızdırılarak pizza pişirilebilinir.Ama pişirme kağıdı kullanılmalıdır.Günlerin kısa oluşu ve hamurun mayalanma süresi uzun olması derken resimler biraz karanlık gün ışığı gibi olmuyor ama bu hamur ile yediğiniz en nefis pizza olacağından eminim.Afiyet olsun:)