11 Mart 2018 Pazar

AYNI MALZEMELERDEN TATLI VE TUZLU KURABİYE






AYNI MALZEMELERDEN TALI VE TUZLU KURABİYE


Tatlı hamur için gerekli malzemeler:

125 gr tereyağı yada margarin oda ısısında beklemiş
1 çay bardağı sıvı yağ ( klasik küçük boy çay bardağı)
1 çay bardağı yoğurt (aynı çay bardağı kullanılır)
1 adet yumurta (sarısı üstü için ayrılacak)
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
Un aldığı kadar yaklaşık 4 su bardağı

İç harcı için:

1 su bardağı ceviz iri kıyılmış(bir miktar ceviz üstü için ayrılacak)
1/2 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:

Un hariç bütün malzemeler bir kap içinde karıştırılır un eklenerek kurabiye hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur tutulur.Hamur dinlendirilirken ceviz içine üzüm ve tarçın eklenir.Hamur iki eşit parçaya bölünür pişirme kağıdı üstünde 1 santimden biraz kalınlın açılır.Yaklaşık 35 santim uzunluğunda açılan hamurun içine cevizli harcın yarısı konulur hafif dağıtılır.Pişirme kağıdını kullanarak hamur rulo yapılır sıkıca bir hamur olmalıdır.İkinci hamurda hazırlandıktan sonra yumurta sarısı sürülür ve ceviz ile süslenir.180 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika arası pişirilir.Fırından çıkartılan kurabiye hamuru soğuyunca dilimlenir.Afiyet olsun:)

Tuzlu hamur için gerekli malzemeler:

Tatlı hamur için kullanılan bütün malzemeler kullanılır sade toz şeker konulmaz yaklaşık üç su bardağı un kullanılır.Hamur tutulduktan sonra 100 gr beyaz peynir ufalanarak eklenir.Hamur yuvarlak parçalarda tepsiye dizilir yumurta sarısı sürülür susam ile süslenir.180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun:)