5 Mart 2018 Pazartesi

DEMİR TATLISI






DEMİR TATLISI


Malzemeler:

2 adet yumurta
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
1/2 su bardağı süt
3/4 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı buğday nişsastası
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
Kızartmak için ayçiçek yağı

Şerbet için gerekli malzemeler:

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı sı
1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Öncelikle şerbeti hazırlamak için toz şeker,su ve limon suyu ocağa konulur ve 15 dakika kadar kaynatılır soğumaya bırakılır.Yumurtalar çırpılır sırasıyla bütün malzemeler eklenerek karıştırılır.Kek kıvamında bir karışım oluşmaktadır hamur sıvı olursa kalıp hamuru tutmuyor.Derin bir tava içine sıvı yağ konulur ısıtılır.Demir tatlısı kalıbı yağ içinde kızdırılır daha sonra iki üç kez hamur karışımına batırılarak yağ içine alınır.Hamur yağ içinde kalıptan kendini bırakır olmazsa bir çatal ile kalıptan çıkartılır yağ içinde kızartılır.Her seferinde kalıp beş saniye kadar yağ içinde ısıtılır  daha sonra hamura batırılır yağ içinde hafif sallar gibi hareketler yapıldığında tatlı yağ içine sorunsuz olarak düşüyor.(İlk kez denediğim bir tatlı.İlk üç denemede tatlıyı kalıptan çıkartamadım ama diğerleri sorunsuz olarak kalıptan çıktı)Tatlılar arkalı önlü olarak kızartılır.Bütün tatlılar kızartıldıktan sonra iki üç dakika soğuk şerbet içinde bekletilir ve servis tabağına alınır.Afiyet olsun:)