15 Haziran 2019 Cumartesi

BEYAZ EKMEK TOST EKMEĞİ




BEYAZ EKMEK TOST EKMEĞİ

Malzemeler:

450 gr un
300 ml ılık su
1,5 tatlı kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Su ölçüsünün bir miktarı içine bir yemek kaşığı toz şeker ve kuru maya konularak karıştırılır beş dakika bekletilir.Yoğurma kabının içine un kalan toz şeker,tuz ve kalan su,hazırlanan maya karışımı konularak yoğurulur.Sıva yağ eklenir hamur yoğurma kabından ayrılınca yani top gibi olunca tezgah üzerinde bir süre daha yoğurulur.Tekrar yoğurma kabına konulur üstü streç film ile kaplanır ve bir saat mayalandırılır.Tekrar tezgah üzerine konularak yoğurulur ve yarım saat daha mayalandırılır.Hamura şekil verilir merdane ile eni kalıbın boyunda açılır ve rulo yapılır.Hamurun bitiş yeri uç kısmı sıkıca kapatılır ve kapanan kısım alta gelecek şekilde 30x11 iç ebatlarındaki yağlanmış kek kalıbına konulur.Farklı ebatta dikdörtgen kalıpta kullanılabilir.Ben epey hamurun bitiş kısmını sıkıştırdım ama yinede yandan kabarmış:)Ama yumuşacık ve çok lezzetli oldu.Üstü örtülük olarak 10-20 dakika kalıpta mayalandırılır.Fırın 180 derecede ısıtılır ve 40 dakika ekmek hamuru pişirilir.Afiyet olsun:)