18 Haziran 2019 Salı

YOĞURTLU EKMEK




YOĞURTLU EKMEK

Malzemeler:

400 gr un
160 gr tam buğday unu
1,5 tatlı kaşığı tuz
1/2 küp yaş maya yani 20 gr
350 gr ayran(250 gr yoğurt-100 gr sudan hazırlanır)
3 tatlı kaşığı bal
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:

Un,tam buğday unu ve tuz karıştırılır.Bal içinde yaş maya ezilerek eritilir.Yoğurt ve su çırpılır ayran haline getirilir su biraz sıcak olursa mayalanma süresi için iyidir ama su kaynak olmamalı.Yoğurma kabına bütün malzemeler ve sıvıyağ eklenerek hamur yoğurulur.Hamur on dakika yoğurulur üstü kapalı olarak bir saat mayalandırılır.Mayalanan hamur unlu zemine konulur yoğurmadan yanlardan ortaya diğer kenarlarıda ortaya kapatılarak pişirme kalıbına göre şekil verilir.Ben fırına dayanıklı döküm tencerede pişiriyorum bu hamur tepsidede pişirilebilir.Hamur pişirme kağıdına konulur üstü bol unlanır.Bir jilet ile şekiller verilir.Fırın 240 derecede ısıtılır hamur kabının üstü alüminyum folyo ile sıkıca kapatılır.Alüminyum folyo yazınca aklıma gelen piyasada içi pişirme kadığı dışı alüminyum olan ürünleri lütfen tercih ediniz.Kalıp fırına konulur ilk yirmi
dakika üstü kapalı pişirilir üstündeki alüminyum folyo alınır ve 20 dakikada üstü açık pişirilir.Ilınan ekmek dilimlenir servis edilir.Afiyet olsun:)