16 Haziran 2019 Pazar

CİABATTA EKMEĞİ TAM BUĞDAY UNUNDAN



CİABATTA EKMEĞİ TAM BUĞDAY UNUNDAN

Malzemeler:

270 gr tam buğday unu
120 gr beyaz un
300 gr ılık su
50 gr sızma zeytinyağı
 Küçük mayanın 1/4 ü
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Varsa dikdörtgen derin bir kap içine ılık su konulur yaş maya ufalanarak karıştırılır.Un karışımı,tuz eklenerek plastik spatula ile karıştırılır.Zeytin yağı eklenir bir süre yoğurulur.Üstü kapatılarak 45 dakika mayalandırılır.Süre dolunca hamurun bir ucu iki elin parmaklarını kullanarak kaldırılır uzatılır tam ortaya konulur.Aynı şekilde diğer uç kısmı iki elin parmaklarıyla kaldırılır uzatılır ve ortaya katlanır.Diğer iki yan uçta kaldırılıp uzatılır ve ortaya katlanır.Hamur sıkıca kapatılarak 30 dakika mayalandırılır.Süre dolunca aynı işlem yapılarak 30 dakika daha mayalandırılır.Son kez yapılan işlem tekrarlanır gerekirse bir kaseye konulan su ile parmaklar ıslatılarak hamurun ele yapışması engellenir.Hamur 40 dakika daha mayalandırılır kesinlikle yoğurulmaz.Tezgah unlanır hamur kabı ters çevrilir hamur unun üstüne düşecektir.Üst kısmıda unlanır ortada artı şekilde kesilir.Pişirme kağıdına dizilen hamurlar üstü kapalı olarak 30 dakika daha mayalandırılır.Fırın 220 derecede ısıtılır ve ekmekler 18 dakika pişirilir.Pişirme süresi fırın performansına göre değişebilir.Nar gibi kızarmış ciabattalar servise hazırdır.Afiyet olsun:)