20 Haziran 2019 Perşembe

TOHUMLU EKMEK





TOHUMLU EKMEK

Malzemeler:

400gr un
100 gr tam buğday unu
100 gr kepekli un
20 gr ay çekirdeği
20 gr çam fıstığı
20 gr keten tohumu
20 gr susam
400 ml ılık su
1/2 küp yaş maya yani 20 gr
2 yemek kaşığı ay çiçek yağı
2 yemek kaşığı bal
1,5 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Ilık su içine bal ve yaş maya koyularak karıştırılır.Susam ve keten tohumu kısa süre kavrulur.Un karışımları,susam,keten tohumu,ay çekirdeği,çam fıstığı ve tuz yoğurma kabına konulur karıştırılır.Maya karışımı,ay çiçek yağı da eklenerek yoğurulmaya başlanılır.6-7 dakika yoğurulduktan sonra tezgah üzerine alınır gerekirse bir miktar un serpilerek tekrar yoğurulur.Hamur yoğurma kabına alınır hava almayacak şekilde kapatılır ve bir saat mayalandırılır.Bir saat sonra unlanmış tezgah üzerine konulan hamur üstünden hafif düzleştirilir.Yanlardan ortaya kenarlardan ortaya katlanır yani yoğurulmaz.Fırın 240 dereceye ayarlanır.Hamura yuvarlak şekil verilir pişirme kağıdına konulur.Üst kısmı unlanır ve jilet ile kenar kısmından bir santim derinliğinde kesik yapılır.Bu kesilen yerden hamurun kabarması sağlanır.Orta kısmına arzu edilen desen üç milim derinliğinde kesilerek verilir.Derin bir kalıba hamur konulur.Ben döküm ısıya dayanıklı bir tencere kullanıyorum.Üst kısmı alüminyum folyo ile kapatılır.İçi pişirme kağıdı olan alüminyum folyo tercih ediniz ki alüminyumun sağlığa zararı çok fazla.Bu süre içinde fırın ısınmış olur ve ekmek ilk 20 dakika üstü kapalı olarak pişirilir.20 dakika sonra üzerindeki alüminyum folyo alınır ve 20 dakika daha pişirilir.Fırında çıkan tohumlu ekmek ılınınca servise hazırdır.Afiyet olsun:)