11 Aralık 2014 Perşembe

MARZİPANLI YILBAŞI EKMEĞİ





MARZİPANLI YILBAŞI EKMEĞİ


Malzemeler:

500 gr un
200 gr çekirdeksiz kuru üzüm
1 küp yaş maya 40 gr
75 gr toz şeker
200 gr tereyağı eritilmiş
1 limonun rendesi
125 ml ılık süt
100 gr karışık meyve kurusu (küp şeklinde çeşitli meyvelerin kurutulmuş hali)
50 gr file badem
1 tatlı kaşığı tarçın
Bir fiske tuz
250 gr marzipan

Üst malzemeleri:

30 gr erimiş tereyağı
Pudra şekeri

Yapılışı;

Bir yoğurma kabına un konulur ortası havuz gibi açılır.Maya orta kısma ufalanır 1 yemek kaşığı toz şekerden ve bir miktar sütten konulur karıştırılır.Üstü kapatılır mayalanması için 15 dakika bekletilir.Tuz ,kalan toz şeker,süt,tereyağı,limon rendesi,tarçın eklenir hamur yoğurulur. Mümkünse hamur 7-8 dakika yoğurulur.Tezgah üzerine hamur alınır hafif açılır ortasına üzüm,karışık meyve kurusu ve file badem konulur tekrar yoğurulur.Üstü kapatılarak mayalanması için bekletilir.30 dakika sonra hamur pişirme kağıdı üstüne konulan hamur merdane ile açılır orta kısmı biraz daha inceltilir.İnceltilen kısma rulo yapılmış marzipan yerleştirilir.(yılbaşı ekmeği ya da keki marzipan kullanmadan da yapılabilir.)Resimde görüldüğü gibi üst kısmı kapatılır ve oklava ile bastırılır.170 derecede ısıtılmış fırında ekmeğimiz 50-55 dakika pişirilir.Fırından çıkar çıkmaz erimiş tereyağı ile üstü ve kenarları yağlanır ve bol pudra şekeri serpilir.Pişirirken kullandığımız pişirme kağıdı ve alimünyum folyo ile sarılır soğuyana kadar hatta tüketilip bitene kadar bu şekilde saklanır.Servis ederken bir miktar daha pudra şekeri serpilebilir.Afiyet olsun :)

NOT:Arzu edilirse çay kaşığı ucu kadar karanfil tozu ve aynı miktarda kakule de hamura eklenebilir.