2 Aralık 2014 Salı

KIYMALI VE KAŞARLI KARADENİZ PİDESİ





KIYMALI VE KAŞARLI KARADENİZ PİDESİ


Hamur malzemeleri:

1 kg un
1 adet küçük yaş maya
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
Su

Hamurun hazırlanışı :

Un yoğurma kabına konulur ortası havuz şeklinde açılır.Yaş maya orta kısma ufalanır toz şeker ve yarım su bardağı ılık su konulur.Maya aktive olunca tuz eklenir 1 su bardağı daha su eklenerek hamur yoğurulur.Hamur yumuşak ele yapışan bir kıvamda olmalıdır.( Su miktarı 1.5 su bardağından fazla olabilir.)Sıvı yağ eklenerek hamur toparlanır ve üstü kapatılarak iki kat olana kadar mayalandırılır.Mayalanan hamur 8 eşit parçaya bölünür.Bol unlu tezgah üzerinde bezeler 15 dakika mayalanması için bekletilir.Tezgah üstünde bekleyen hamur daha kolay açılır.Tabi ki hamurların kurumamaları için üstlerine hafif nemli bez örtülür.


Peynirli pidenin yapılışı:

500 gr trabzon kolot peyniri
4 adet yumurta
4 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta pidelerin üstlerine sürmek için
Tereyağı pidelerin üstlerine sürmek için

Bir beze alınır parmak uçları yada merdane ile 30 cm çapında açılır.Üstlerine sürmek için 1 yumurta çırpılır ve açılan hamurun kenarlarına sürülür.Kenarlar iki santim kadar içe doğru katlanır tekrar kenarlarına çırpılmış yumurta sürülür.Rendelenmiş kaşarı dörtte biri pidenin üstüne yayılır ve 1 yemek kaşığı tereyağı pidenin üstüne parça parça konulur.Fırın 250 derecede ısıtılır.Pide 10 dakika pişirilir firından çıkarılır ve 1 yumurta ortasına kırılır.10 dakika daha pişirilir fırından çıkarılır.Diğer 3 hamurlarda aynı şekilde hazırlanır.

Kıymalı pidenin yapılışı:

500 gr kıyma
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Karabiber
Tuz

Kuru soğanlar rendelenir tereyağı ve sıvı yağ ile sotelenir.Kıyma eklenir bir süre kavrulur.Kıyma pidenin içindede pişeceği için çok fazla kavrulmaz tuz ve karabiber eklenir.Bir beze tezgah üzerine alınır parmak uçları ya da merdane ile 40 cm uzunlamasına açılır.Kavrulmuş kıymanın dörtte biri pidenin yarısına  yayılır.Çırpılmış yumurta pidenin uç kısımlarına sürülür ve poğaça katlar gibi  kapatılır.Pidenin üstüne çırpılmış yumurtadan sürülür ve 250 derecede 20 dakika pişirilir. Afiyet olsun :)